"Hevosenlihassa ei ole mitään hävettävää"

Ravintoloitsija pitää hevosenlihalasagnesta syntynyttä kohua aiheellisena, koska tuoteseloste ei vastannut tuotetta. Itse hevosenlihaa hän pitää kuitenkin suurena herkkuna.

Kotimaa
Hevosenlihaa leikataan teurastamossa.
Hevosenlihaa leikataan teurastamossa.Yle

Hevosenliha on suurta herkkua, sanoo porilainen ravintoloitsija Jani Lehtinen ravintola Buccosta. Pohjoismaissa hevosta ei suuremmin markettien valikoimista löydy, sen sijaan esimerkiksi Etelä-Euroopassa sitä pidetään suuressa arvossa.

- Italiassa hevosenliha on suuressa arvossa. Sitä löytyy varsasta aikuisen hevosen lihaan ja se on grillattuna äärimmäisen hyvää, sanoo Lehtinen.

"Palaute hevosenlihasta ollut hyvää"

Viikonloppuna nousi kohu, kun elintarvikevalmistaja Findusin naudanlihalasagnesta löytyikin Britanniassa hevosenlihaa. Ravintoloitsija Jani Lehtisen mukaan kohu on aiheellinen, jos tuoteseloste ja tuote eivät täsmää.

Mutta voisiko hevosenlihasta valmistetusta lasagnesta tulla jopa maukkaampaa kuin jauhelihasta tehdystä?

- Hyvää se ainakin olisi. Itse ostamme joskus yksittäisiä teurastettuja hevosia ja myymme lihan grillattuna fileenä. Palaute on ollut vilpittömän myönteistä. Asiakkaat muistelevat 1960-lukua, jolloin hevosenliha alkoi hävitä lihakauppojen hyllyiltä.

Lehtisen mukaan hevosenlihassa ei ole mitään hävettävää.

- Se on Suomessa vaan niin marginaalinen tuote. Katsotaan, mitä tästä kohusta seuraa.