Vain neljä paavia on eronnut

Paavit ovat enimmäkseen kuolleet virassaan, mutta heitä on myös syrjäytetty ja murhattu. Vatikaanista vapaaehtoisesti lähteneitä on vain neljä.

Ulkomaat
Päiväämätön kuva paavi Pius XII:sta.
Päiväämätön kuva paavi Pius XII:sta.EPA

Benedictus XVI on kahdentuhannen vuoden aikana enintään viides paavi, joka jättää Vatikaanin elossa. Aina paavi ei kuitenkaan ole kuollut luonnollista kuolemaa Vatikaanissa, vaan osa on joutunut maanpakoon, osa murhattu. Koska katolisella kirkolla on ollut kiistojensa takia välillä kaksi ja jopa kolmekin paavia samaan aikaan, on myös vaikea vetää selvää rajaa eron ja syrjäyttämisen välille.

Neljä paavia on kuollut maanpaossa tai vankilassa, kuusi on salamurhattu ja kaksi on menehtynyt vammoihin, joista he saivat mellakoinnissa. Yhden kohtaloksi koitui katon romahtaminen.

Eropaperinsa valmiiksi kirjoittaneita paaveja on enemmän kuin neljä. Pius VII:n, Pius XII:n ja Johannes Paavali II:n eroaikeet jäivät kuitenkin toteuttamatta.

Pius VII ilmoitti vuonna 1804 eroavansa, jos hänet otettaisiin vangiksi Ranskan-matkalla, jolle hän oli lähdössä kruunaamaan Napoleonin. Pius XII sanoi toisen maailmansodan aikana, ettei häntä tulisi enää pitää paavina, jos natsit sieppaisivat hänet.

Benedictuksen edeltäjä Johannes Paavali II pani ehdoksi sen, ettei hän enää kykenisi hoitamaan tehtäviään sairauden tai muun vastaavan syyn takia. Hänen terveytensä heikkeni hänen viimeisinä virkavuosinaan niin, että monet katsoivat perusteiden täyttyneen, mutta Vatikaani torjui erovaatimukset.

Benedictus IX erosi naisen vuoksi

Siitä, että joku paavi todella erosi virastaan, on kulunut jo miltei 600 vuotta. Viimeinen oli Gregorius XII vuonna 1415. Taustalla oli uhka kirkon hajoamisesta, kun kiisteleviä paaveja oli kaksi, Pisassa ja Avignonissa.

Vuonna 1294 Celestinus V jätti paavin työt sikseen jo viiden kuukauden kuluttua valitsemisestaan. Erakkomainen paavi oli ollut riitaisten kardinaalien kompromissi. Celestinus muutti kirkon sääntöjä niin, että paavin erosta tuli mahdollinen.

Vuosien 1045 ja 1046 erot liittyvät yhteen. Benedictus IX, yksi kaikkien aikojen huonomaineisimmista paaveista, päätti erota, koska halusi naimisiin. Hän luovutti viran kummisedälleen Gratianukselle. Kun Benedictuksen tavoittelema nainen ei hänestä huolinutkaan, Benedictus vaati virkansa seuraavana vuonna takaisin. Gratianus erosi, mutta monet pitivät häntä todellisena paavina sen jälkeenkin.

Lähteet: AFP