Viittä kilometriä vaille valmista – Finland Ice Marathon rata on valmis ensi viikolla

Itkonniemeltä löydetyt railot on saatu umpeen ja rata valmistuu aikataulussa. Lähipäivinä luistelureittejä ajetaan höylällä aamusta iltaan.

luistelu
Kuvassa luistelija työntää lastenvaunuja.
Juha Vauhkonen / Yle

Kuopiossa järjestettävän Finland Ice Marathon – tapahtuman luisteluradat alkavat olla kunnossa. Kunhan viikonloppuna sataneet lumet saadaan aurattua pois, pystytään jatkamaan viimeisen viiden kilometrin työstämistä valmiiksi. Radan kokonaispituus on tänä vuonna seitsemän ja puoli kilometriä.

Ulkoliikuntapaikoista vastaava työnjohtaja Kai Aho kertoo, että lumisateen lisäksi haasteita tuovat parin asteen pakkanen, lumisateet ja kaksi pahaa railoa.

- Itkonniemen lenkillä huomattiin viime viikolla kaksi halkeamaa. Siellä on noussut vettä jäälle. Saimme kuitenkin railon kiinni ja nyt päästään työstämään rataa kuntoon, Aho kertoo.

Radan kuntoon saamisen kannalta parin asteen pakkanen ei ole hyvä, koska näin lämpimällä vesi alkaa nousta ratojen reunalle.

Lähipäivinä ratoja ajetaan jäähöylällä aamusta iltaan. Ratoja myös jäädytetään lisää, jotta ne kestävät kulutuksen.

- Meillä on koululaisluistelut ennen päälähtöjä, ja koulukkaiden jäljiltä on kova työ saada radat kuntoon, Aho kertoo.

Nuoli näyttää oikean luistelusuunnan

Luisteluradoille lähdetään Kuopion matkustajasatamasta. Rannalla on kaksi opastekarttaa, jotka näyttävät mitkä reitit ovat luistelukunnossa. Radoille on puolestaan laitettu kilometrikylttejä ja nuolikylttejä, jotka näyttävät luistelijoille kiertosuunnan.

- Nuolia on pitkin rataa aina, kun rata haarautuu jonnekin päin, sieltä löytyvät nuolet ja kilometrikyltit. Kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi minne päin pitää luistella, toteaa Aho.

Radan leveys on tällä hetkellä noin 10 – 14 metriä, joten tilaa luistelijoille on. Periaate kaikille on se, että nopeammat väistävät hitaita.

Radan vasemmassa reunassa on noin kahden metrin lumikaistale, joka on tarkoitettu tapahtuman aikana huoltotieksi. Muulloin lumikaistaleella saa kävellä vapaasti.

Kai Aho haluaa vielä muistuttaa kaikkia, että luisteluradoilla kannattaa käydä nyt, kun ne ovat vielä kunnossa. Kevään edetessä aurinko lämmittää radat niin pehmeiksi, että luistimen terä uppoaa jäähän ja huoltotoimenpiteillä rataa ei saa enää pidettyä luistelukunnossa.