1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EKP patistaa Suomea: Hinnat alas ja vähittäiskauppa uusiksi

Euroopan keskuspankki kehottaa Suomea hillitsemään hintojen nousua. EKP:n johtokunnan jäsen Jörg Asmussen sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että Suomen pitää uudistaa erityisesti vähittäiskaupan toimintaa, jotta hinnat laskisivat.

Euron logo Euroopan keskuspankin edessä Frankfurtissa, Saksassa. Kuva: Boeris Roessler / EPA

Euroopan keskuspankki on jo pidempään seurannut huolestuneena Suomen hintojen nousua.

Ennen finanssikriisiä vuonna 2008 kuluttajahinnat pysyttelivät Suomessa muuta euroaluetta alhaisempina. Vuoden 2008 jälkeen kuitenkin inflaatio Suomessa on kiihtynyt selvästi muuta euroaluetta voimakkaammin.

Nyt keskuspankki suosittaakin Suomelle toimiin ryhtymistä.

EKP:n johtokunnan jäsen Jörg Asmussen sanoo Yle Uutisten haastattelussa Frankfurtissa, että uudistuksia kaivataan erityisesti Suomen vähittäiskauppaan.

- Ehdotammekin, että uudistatte enemmän markkinoita, erityisesti vähittäiskauppaa, jotta hinnat lähtisivät laskuun.

"Kyllä tämä tämän vuoden aikana kääntyy"

Keskuspankilla on omat syynsä varoittaa Suomea juuri nyt inflaatioriskistä. Näkyvissä on nimittäin koko euroalueen taloudelle parempia aikoja, mikä yleensä aiheuttaa myös hintapaineita.

EKP antoi viime torstaina tuoreimman arvionsa euroalueen talousnäkymistä.

Keskuspankki pitää vuoden 2013 alkua vielä vaisuna, mutta kesän jälkeen euromaissa olisi luvassa käänne parempaan. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ennakoi jopa euroalueen elpymistä kuluvan vuoden jälkipuoliskolla.

Suomen edustaja EKP:n neuvostossa, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen vahvistaa keskuspankin arvion.

- Niin me uskomme. Vienti alkaa vahvistua ja alhaiset korot tukevat kotimaista kysyntää. Kun rahoitusmarkkinat ovat tulleet parempaan kuntoon, paranee myös pankkien kyky rahoittaa talouden kasvua. Tällä hetkellä arvio on se, että kyllä tämä tämän vuoden aikana kääntyy, mutta kääntyy hitaasti.

EKP:n usko euroon ei horju

EKP:n Jörg Asmussen arvioi, että kriisimaista Irlannissa ja Espanjassa on selvästi saatu aikaan koko euroaluetta tasapainottavia toimia. Kreikkakin on oikealla tiellä, mutta kurssissa pitäisi nyt myös pysyä.

Keskuspankille pelastustoimista, kuten kriisimaiden valtionlainojen osto-ohjelmista, koitunutta riskiä Asmussen pitää hallittavana.

- Mielestäni riski on hallinnassa. Meidän täytyy aina muistaa, mikä oli vaihtoehto. Se, että EKP ei olisi tehnyt mitään, olisi ollut suurempi riski. Ja meillä on erittäin hyvä riskienhallintajärjestelmä.

Kysymykseen kauanko meillä vielä on euro, Asmussen vastaa muistuttamalla, että tietyt muutkin maat kuten Latvia haluavat liittyä euroalueeseen.

- Eli se on hyvä merkki. Euro on tullut tänne jäädäkseen.

Ja kuin varmemmaksi vakuudeksi, Asmussen toteaa vielä pitävänsä omatkin säästönsä tiukasti euroissa.