Viulut ja sellot kuuluvat Yle uutisten tunnuksissa

Yleisradion uutislähetyksiä on vuorokaudessa yli 300. Pelkästään Radio Suomessa on arkisin 33 uutislähetystä. Asian voi muotoilla toisinkin; Radio Suomen taajuudella ollut maanantain keskipäivästä alkaen aina puolen tunnin välein Radion sinfoniaorkesterin konsertti.

media
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali vieraili Oulussa
Yle

Ylellä soi radiossa ja televisiossa erilaisia uutis- ja säätunnuksia yli 200. Omansa on esimerkiksi erikielisille uutisille: saamen-, ruotsin-, suomen- ja venäjänkielisille. Myös selkokielisille ja viittomakielisille uutisille on omat tunnuksensa.

Uudet tunnukset on soittanut ihan käsipelillä Radion sinfoniaorkesteri, RSO johtajanaan Santtu-Matias Rouvali. Pienten erilaisten pätkien soittaminen ja äänittäminen oli kaukana sinfoniaorkesterin perusarjesta.

- Tämä on Radion sinfoniaorkesteri, niin kuuluu työnkuvaan tehdä yleishyödyllistä musiikkia. Se oli välillä ehkä vähän pitkästyttävääkin, mutta tärkeää.

Tunnarit tallentuivat sukkasillaan

Soittamisessa meni yksi päivä, sillä itse kappaleet eivät olleet haasteellisia. Oman aikansa vei esimerkiksi eri soitinten mikitys. Äänten kanssa sai muutenkin olla tarkka – soittajat esimerkiksi soittivat sukkasillaan, jotteivät kenkien kopsahdukset kuuluisi äänityksessä.

- Nämä muusikot tietävät jo, että sivun kääntäminen tai istuma-asennon korjaaminen aiheuttavat sen, että soitto otetaan uusiksi niin kauan, että se onnistuu. Parempi tehdä heti oikein.

Ihan koko sinfoniaorkesteri ei tunnareissa kuulu. Useita muusikoita töissä silti oli, sillä tunnuksissa kuuluvat viulut, alttoviulut ja sellot.

Korjattu 13.2.2013 klo 14.55: soittimina olivat viulut, alttoviulut ja sellot.