Hallitus haluaa suitsia tuomioistuimen valtaa Unkarissa

Perustuslakituomioistuin ei saisi jatkossa viitata vanhan perustuslain aikaisiin ennakkotapauksiin. Tuomioistuin torppasi viime kuussa hallituksen vaalilakihankkeen.

Ulkomaat

Unkarin hallitus aikoo rajoittaa maan perustuslakituomioistuimen valtaoikeuksia. Rajoitukset kuuluvat hallitus tänään maanantaina antamaan esitykseen perustuslain muuttamiseksi.

Esityksen mukaan perustuslakituomioistuin ei saisi jatkossa enää viitata päätöksissään maan vanhan perustuslain aikaisiin tuomioihin ennakkotapauksina. Hallituksen ajama uusi perustuslaki tuli voimaan viime vuoden alussa.

Perustuslakituomioistuin ei myöskään voisi enää punnita uusien lakien sisältöä, vaan se saisi ratkaista vain niiden teknisen laillisuuden.

Perustuslakituomioistuin hylkäsi viime kuussa hallituksen ajamat muutokset Unkarin vaalilakeihin. Arvostelijoiden mukaan muutos olisi suosinut istuvaa oikeistohallitusta, sillä se olisi edellyttänyt äänestäjiltä rekisteröitymistä ennakkoon ja rajoittanut vaalimainontaa.

Pääministeri Victor Orbánin johtama hallitus onnistui kirjoittamaan maalle uuden perustuslain, sillä Orbánin Fidesz-puolueella ja sen liittolaisella kristillisdemokraateilla on vankka enemmistö parlamentissa.

Lähteet: AFP