1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Libya sulkee rajansa kansannousun vuosipäivänä

Rajasulut ovat osa vuosipäivän turvatoimia. Vuosipäiväksi odotetaan myös mielenosoituksia.

Libya on ilmoittanut sulkevansa Tunisian ja Egyptin vastaiset rajansa osana kansannousun vuosipäivän turvatoimia. Maan pääministeri Ali Zeidan ilmoitti maanantaina, että rajat suljetaan viiden päivän ajaksi. Rajasulut otetaan käyttöön 14. helmikuuta puoliltaöin ja ne ovat voimassa 18. helmikuuta asti. Turvatoimet määrättiin, sillä väkivaltaisuuksien pelätään varjostavan vuosipäivän juhlallisuuksia.

Libyalaiset juhlivat maan entisen presidentin Muammar Gaddafin vallasta syöksemistä helmikuun 17. päivä. Juhlallisuuksien on kuitenkin määrä alkaa jo kaksi päivää aiemmin.

Etenkin maan itäosassa asuvat libyalaiset ovat kutsuneet maanmiehiään vuosipäiväksi kaduille protestoimaan maan nykyisen hallituksen kyvyttömyyttä taata asukkaille turvalliset elinolot. Tyytymättömyyttä on herättänyt myös se, ettei maahan ole vielä laadittu uutta perustuslakia.

Turvattomuus on suuri huolenaihe etenkin Libyan itäosassa, jossa ääriryhmien väkivalta ulkomaalaisia kohtaan sekä poliisien salamurhat ovat arkipäivää.

Libyan entinen presidentti Muammar Gaddafi syöstiin vallasta vuoden 2011 alussa. Gaddafin hallinnon viimeisetkin vastarintapesäkkeet saatiin tuhottua 20. lokakuuta, jolloin myös presidentti Gaddafi sai surmansa.