Äänestä nimet Pluton kuille

Viimeisen kahden vuoden aikana löydetyt kaksi kuuta aiotaan nyt nimetä. Nimistä on käynnissä yleisöäänestys.

Ulkomaat

Pluto-kääpiöplaneetan kahdelle pienimmälle kuulle etsitään nimeä äänestykellä. Yhdysvaltalaisen SETI-instituutin perustamilla internetsivuilla voi äänestää kuille nimiä 12 vaihtoehdosta. Nimivaihtoehdot on poimittu kreikkalaisesta mytologiasta. Nimiehdotuksien joukossa on muun muassa tarujen sankari Herkules. Äänestystä johtivat eilen Styx, tarujen Manalan virta, sekä Cerebrus (suomeksi Kerberos), Manalan kolmipäinen koira.

Pluton kaksi pienintä kuuta on löydetty viimeisen kahden vuoden aikana. Nyt niitä kutsutaan nimillä P4 ja P5. Kuille voi äänestää nimiä 25. helmikuuta asti verkkosivulla www.plutorocks.com. (siirryt toiseen palveluun)Tulevat nimet valitaan kreikkalaisista myyteistä, koska myös muilla Pluton kuilla on myyteistä peräisin olevat nimet. Kolme jo nimettyä kuuta kuuta ovat Kharon, Nix ja Hydra. Kaikkien Pluton kuiden nimet liittyvät tuonpuoleisen.

Äänestyksen järjestävä SETI-instituutti tunnetaan siitä, että se tutkii, onko maan ulkopuolella elämää. Äänestyksen voittaneen nimiehdotuksen vahvistaa Kansainvälinen tähtitieteen liitto.

Lähteet: AP