1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäläiset himoitsevat suomalaista vettä ja leipää

Suomalainen ruoka on näyttävästi esillä Moskovan elintarvikemessuilla. Perinteisten maito- ja lihatuotteiden lisäksi venäläisiä kiinnostavat myös erikoisuudet. Tänä vuonna tarjolla on muun muassa tattarileivonnaisia ja luomukaviaaria.

Kotimaan uutiset

Suomen koko elintarvikevienti on noin 1,5 miljardia euroa vuodessa, siitä reilu neljännes menee Venäjälle. Suomen maine elintarvikkeiden tuottajana on Yle Uutisten Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan voittopuolisesti hyvä.

Tämä on niin suuri maa, että marginaalituotteillekin voi olla hyvät markkinat.

Marja Manninen, Moskovan kirjeenvaihtaja, Yle Uutiset

- Maine on hyvä erityisesti Suomen lähialueilla, varsinkin Pietarissa, josta käydään paljon ostosmatkoilla Suomessa.

Gluteeniton ja luomu esillä

Venäläiset täyttävät kauppakassinsa suomalaisilla maitotuotteilla, voilla ja juustolla. Myös lihajalosteet ja kala ovat suosittuja. Kiinnostus myös erikoistuotteisiin ja herkkuihin kasvaa.

- Messuilla on esitteillä tattarileivonnaisia ja gluteenittomia, vehnättömiä tuotteita ja jopa eettisesti ja ekologisesti tuotettua kaviaaria. Tämä on niin suuri maa, että tällaisille marginaalituotteillekin voi olla ihan hyvät markkinat, kertoo Marja Manninen Moskovasta.

Vesikin kelpaisi

Parhaillaan Moskovassa vierailulla oleva presidentti Sauli Niinistökin piipahtaa ruokamessuilla tiistaina.

Viime vuonna messuilla oli kiinnostusta jopa Suomessa tuotetulle vedelle.

Marja Manninen, Moskovan kirjeenvaihtaja, Yle Uutiset

Messuilla on merkitystä viennin edistämisessä, koska niillä vierailevat venäläisten kauppojen sisäänostajat. Joskus kysyntä yllättää.

- Kun vierailin messuilla viime vuonna, siellä oli kiinnostusta jopa Suomessa tuotetulle vedelle, naurahtaa Marja Manninen.

Lue seuraavaksi