Mies, joka pelasti Duke Ellingtonin keikan

Piru merrassa! Maailmankuulu Duke Ellington on saapunut konsertoimaan Helsinkiin. Maaliskuussa 1963 Kulttuuritalon sali on loppuunmyyty, mutta Sam Woodyardista ei ole rumpuihin. Tokko tajuaa edes olevansa Euroopassa. On löydettävä tuuraaja ja nopeasti.

viihde
Kuva on Esa Tarvaisen arkistoista.
Esa Tarvaisen arkisto

Ellingtonin keikan ensimmäisen konsertin pelastajaksi löytyy kokkolalaissyntyinen Erkki Valaste. Hän soittaa siihen asti, että lääkärin virvoittelema Woodyard kykenee rumpujen taakse.

Tilanne oli dramaattinen. Eki lahjottiin ja suorastaan pakotettiin lavalle.

- Tilanne oli dramaattinen. Eki lahjottiin ja suorastaan pakotettiin lavalle, koska sen ajan ammattimiesten mielestä Valste oli ainoa rumpali, joka pystyi homman hoitamaan, kertoo Valasteesta kirjaa kirjoittava kokkolalainen Esa Tarvainen.

Aikalaismuistojen mukaan Valaste soitti Kulttuuritalolla varovaisesti ja hyvin. Tarvaisen mielestä kuvaus on turhan vaatimaton.

- On hirmuinen tilanne mennä maailman kovimpien muusikoiden kanssa soittamaan ilman lappuja! Rumpalilegenda Ilpo Kallio kertoi löytäneensä esityksen jälkeen verhojen kätköistä euforisen ja järkyttyneen Valasteen. Ekillä oli kova tunnekuohu, vaikka mies oli siihen mennessä jo soittanut 15 vuotta rumpuja Suomen huipulla!

Ura yhtä komea kuin mieskin

Matka kokkolalaisesta sotilaspoikasoittajasta eturivin suomalaiseksi rumpaliksi vaati työtä, taitoa ja karismaa. Valasteen ura oli yhtä komea kuin mieskin. Se sisältää lukemattomia levytyksiä, tuhansia keikkoja erilaisissa kokoonpanoissa ja uran Yleisradion ja Suomen Filmiteollisuuden leivissä. Tarvainen ei kiitoa ihmettele:

Vain sanakirjassa lahjakkuus tulee ennen työtä.

- Vain sanakirjassa lahjakkuus tulee ennen työtä. Valaste teki sadistisesti hommia. Hän myös luki poikkeuksellisen hyvin nuotteja, mikä oli harvinaista sen ajan rumpalille. Sekin toi töitä.

Erkki Valaste soitti 50-luvulla pääkaupunkiseudun tasokkaimmissa orkestereissa. Hän myös levytti 50-60-luvuilla lähes kaikkien eturivin muusikoiden kanssa. Nimikaarti on komea, Valaste työskenteli niin Laila Kinnusen, Brita Koivusen, Vieno Kekkosen kuin vaikkapa Jormasin, Four Catsin ja Carolan kanssa. Hän oli myös mukana Olavi Virran kaikissa keskeisimmissä levytyksissä.

- Uskon, että Valasteella voi olla jopa 3-4 tuhatta ensilevytystä. Gramexin virallinen luku on 1822, mutta dokumentoinnissa on noin 10 vuoden aukko. Gramexhan perustettiin vasta 1961, kertoo Esa Tarvainen.

Ruusu arkulle - opetit paljon

Alkoholi alkoi saada otetta Valasteen elämästä 1960-luvulla.

- Vaikka Eki jo taisteli viinan kanssa, hän kuitenkin levytti koko ajan komeasti. Soitosta ei huomaa yhtään mitään, ihmettelee Tarvainen, rumpali itsekin.

Valasteen hiipuminen alkoi 1970 luvulla. 1980-luvulla hän teki enää joitakin pieniä levytyksiä pienille levy-yhtiöille.

Erkki Valaste kuoli vuonna 1989. Hänet haudattiin Hietaniemen hautausmaalle. Muistotilaisuus oli pieni ja koruton, paikalla oli vain kourallinen muusikoita. Esa Tarvaisen mukaan Matti Koskiala, huippurumpali, totesi muistopuheessaan Ekin olleen ensimmäinen kansainväliset mitat täyttänyt suomalainen rumpali.

Toinen muusikko, Esko ”Rusina” Rosnell heitti arkulle ruusun ja totesi koruttomasti: Opetit paljon.