1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Annikki etsii Suomen parasta maalaisrunoa

Annikin Runofestivaalin yhteydessä järjestettävässä kirjoituskilpailussa haetaan nyt uusia maalaisrunoja. Kilpailun järjestäjät toivovat, että kisan avulla runouden kuva Suomen maaseudusta uudistuisi.

Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Maalaisrunokilpailu liittyy Annikin Runofestivaalin tämän vuoden teemaan Maa jalkojemme alla. Maalaisruno halutaan festivaalin tuottajan Simo Ollilan mukaan ymmärtää hyvin laajasti.

- Jokainen meistä suomalaisista kantaa sisällään jonkinlaista kuvaa tai muistoa maaseudusta, oli sitten kuinka urbaani ihminen tahansa.

Jokainen meistä kantaa sisällään jonkinlaista kuvaa maaseudusta.

Simo Ollila

Maa, maaseutu ja maalaisuus on kehys, jonka kautta voi puhua melkein mistä tahansa.

- Teema on hyvin vapaa ja antaa mahdollisuuden kirjoittaa runoutta menneisyyden ohella myös elämästä tämän päivän maaseudulla. Esimerkiksi kuntauudistuksen tai petopolitiikan aiheuttamista tuntemuksista voisi aivan hyvin syntyä runoutta, pohtii Simo Ollilla.

Kylänraitilta ohitustielle

Maaseuturuno tuo helposti mieleen ehkä vähän kuluneenkin kuvan tähkäpäistä ja täysikuusta pellon laidalla. Jos maisemakuvat ja luontometaforat kuuluvat olennaisesti runouteen, niin tuhotut kylänraitit ja ohitusteiden Abc-asemat voisivat myös vilahtaa tämän päivän maaseudun kuvauksissa.

- Aihe on herkullinen. Toivon että kadonneen maaseudun lisäksi kirjoitetaan siitä, mitä on jäljellä ja miten maaseutua rakastetaan. Myös siitä, miten siellä rakastetaan ja eletään, sanoo Ollila.

Kirjoituskilpailuun voivat osallistua kaikki 17 vuotta täyttäneet yhdellä ennen julkaisemattomalla runolla. Tarkemmat osallistumisohjeet ja -säännöt kerrotaan tapahtuman kotisivuilla.

Kuvaa maaseudusta päivitetään Facebookissa

Viime vuonna Annikin runofestivaalin kilpailussa etsittiin eroottista runoa. Kiima - eroottisen runon kirjoituskilpailu toteutettiin silloin ensimmäistä kertaa Suomessa yhteisöpalvelu Facebookissa.

- Viime vuoden kokemukset olivat loistavia, kisaan lähetettiin runsaat 500 runoa. Nyt Maalaisrunokilpailuun voi osallistua sekä Facebookissa että sähköpostitse. Kilpailurunot ovat kaikkien luettavissa Facebookissa, kertoo tuottaja Simo Ollila.

Perjantaina käynnistynyt kirjoituskilpailu jatkuu toukokuun puoleen väliin. Rahapalkinnon ja kunniamainintojen  lisäksi voittajat pääsevät esiintymään Annikin Runofestivaalille ja Pentinkulman päiville Urjalaan. Maalaisrunokilpailun tuomareina ovat runoilijat Heli Laaksonen ja Jouni Tossavainen  sekä kirjallisuudenopiskelija Aino Suonio.

Annikin Runofestivaali viettää kymmenvuotisjuhliaan 5.-7.6.2013 Tampereella Annikinkadun perinteisessä puukorttelissa.