Andreas Romarin juniorivalmentaja muistelee: "Emppu ei pelkää"

Andreas "Emppu" Romarin seurassa hänet muistetaan rohkeana mutta ei tyhmänrohkeana laskijana. Vaasan Hiihtoklubin hallituksen puheenjohtaja Mikael Nylund on paukutellut henkseleitä tänään estoitta.

urheilu
Andreas Romar (Arkistokuva).
Andreas Romar (Arkistokuva).YLE

Vaasan Hiihtoklubia edustava alppihiihtäjä Andreas Romar on laskenut viimeistään nyt Schladmingin MM-kisoissa kaikkien suomalaisten tietoisuuteen. Romar jäi niukasti mitalien ulkopuolelle superalppiyhdistetyssä ja pari päivää aikaisemmin syösylaskussa tuli 5. sija.

Romaria junioriaikoina valmentanut Vaasan Hiihtoklubin hallituksen puheenjohtaja Mikael Nylund on silminnähden onnellinen ja ylpeä siitä, että Pohjanmaan lakeuksilta voi päästä vauhtilajin maailmanhuipulle.

- Andreas on ollut aina ainutlaatuinen rämäpää. Jo pienenä piti kysyä usein että oletko aivan varma että pysyt radalla, ettei sua tarvi puusta tulla hakemaan alas, Nylund nauraa.

- Olemme aina sanoneet, että Emppu ei pelkää. Andreas ei ota tyhmiä riskejä. Taitoa hänellä on ollut aina ja hän valmistautuu aina huolellisesti. Kuten Wayne Gretzky sanoo, "not preparing is preparing to fail", Nylund jatkaa.

Menestyksen taustalla on perheen panos

Menestyminen on monen tekijän summa, joista oman perheen panostus on tärkeää.

- Tie huipulle vaatii tuhansia tunteja harjoittelua ympäri vuoden, monipuolisesti. Vauhtilajit ovat ainutlaatuisia, kun on vain ohut puku on päällä ja mennään hurjia nopeuksia. Andreas ei pelkää, mutta tässä lajissa ei voi mennä takki auki sotaan. Valmistautuminen on tehtävä huolellisesti.

- Andreaksen menestys on seuralle tärkeää myös siksi, että nähdään että täältä lakeuksiltakin voi ponnistaa huipulle, Nylund toteaa.

Menestys näkyy myös Vaasalaisseuran arjessa.

- Junnuryhmät täyttyvät ja treenit pyörivät Vaasassa Öjbergetillä joka päivä. Oikeastaan meidän nappulaslalomin alle voi vetää viivan, koska meillä on nyt ryhmät täynnä, Mikael Nylund sanoo.