VVO: Resursseja olisi, tonttipula estää lisärakentamisen

Pula sopivista tonteista ja ihmisten vaatimusten muutokset estävät riittävän vuokra-asuntotuotannon varsinkin pääkaupunkiseudulla. Ihmiset eivät enää halua muuttaa mihin tahansa. Läheltä pitää löytyä palveluja ja hyvät kulkuyhteydet.

Kotimaa

Suomen suurin yksityinen vuokra-asuntoja omistava VVO pitää edelleen vuokra-asuntotuotannon suurimpana ongelma hyvien ja edullisten rakennuskelpoisten tonttien puuttumista.

Tilanne ei ole edes helpottamassa, toteaa VVO-yhtymän kiinteistöjohtaja Eero Saastamoinen.

- Helsingistä hyvät ja sopivat tontit ovat vähissä. Espoossa ja Vantaalla tilanne on parempi, Saastamoinen sanoo yksiselitteisesti.

- Me voisimme aloittaa yksin Helsingissä vuosittain 500 uuden asunnon rakentamisen. Nyt tiedossa oleva määrä on 61.

Saastamoisen mukaan tonttipula näkyy siinä, että esimerkiksi Helsingissä taloja tehdään aina vaan hienommille tai vaikeammille paikoille.

Tämän päivän ihmisten vaatimukset ovat nousseet niin korkeiksi, ettei asuntoja enää voi rakentaa keskelle peltoa tai metsää.

- Kun me saamme tontin, niin me katsomme ensimmäisenä sen lähellä olevat palvelut ja kulkuyhteydet. Niitä ihmiset kaipaavat, VVO:n kiinteistöjohtaja Eero Saastamoinen toteaa.

VVO aloittaa tänä vuonna eri paikkakunnille noin 550 uuden vuokra-asunnon rakentamisen.

Helsingissä kohteita on yksi, samoin Espoossa. Vantaalle niitä on tulossa kaksi ja Järvenpäähän ja Hämeenlinnaan yksi. Lisäksi VVO neuvottelee rakennusyhtiöiden kanssa mahdollisista muista urakoista.

VVO rakennutti vuonna 2011 koko maassa 1 076 uutta vuokra-asuntoa. Viime vuonna määrä oli 421.