1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pomon paikka on ansaittava

Kymmenen päijäthämäläisnuorta astuu tällä viikolla yritysjohtajien saappaisiin. Kyseessä on Lahden Nuorkauppakamarin tempaus, jossa lukioikäiset nuoret tutustuvat esimiestehtäviin.

Kotimaan uutiset
Kaksi naista istuu toimistossa.
Juha-Petri Koponen

Kymmenen Lahden seudulla toimivaa yritystä opastaa tällä viikolla nuoria johtajan tehtäviin.

Lukioikäiset nuoret pääsevät seuraamaan sivusta pomojen päivän kulkua, rutiineja ja tehtäviä. Yritykset saavat samalla arvokasta tietoa siitä, miten nuoria voi vastuupaikoille houkutella.

Lahden Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Mika Nyman kertoo tempauksen olevan osa valtakunnallista projektia, jonka suojelija on presidentti Sauli Niinistö. Taustalla on ajatus syrjäytymisen ehkäisemisestä.

- Nuori opiskelija pääsee selvittämään johtajan urapolun, millaisia kouluja tämä on käynyt ja missä työtehtävissä tämä on ollut. Kukaan ei suoraan pääse johtajan pestiin. Toivottavasti kokeilu rohkaisee nuoria hakeutumaan eri tehtäviin, Nyman sanoo.

Sukellus nuorten maailmaan

Henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan ovikello soi. Oven takana seisoo hieman jännittyneissä tunnelmissa nastolalainen lukion ekaluokkalainen Teija Järvinen.

Ensin kätellään ja tutustutaan, sitten juodaan kahvit. Siitä työssä ja verkostoitumisessa on muutenkin kyse,Eilakaislan Lahden aluepäällikkö Virpi Kumpulainen sanoo.

Vähän jänskätti, mutta hyvin on lähtenyt käyntiin. Halusin nähdä, millaista työtä johtaminen on.

Mustaan jakkupukuun sonnustautunut ja kättä tomerasti puristava Teija Järvinen kertoi lähteneensä Päivä johtajana -tempaukseen uteliaisuudesta.

- Vähän jänskätti, mutta hyvin on lähtenyt käyntiin. Halusin nähdä, millaista työtä johtaminen on.

Samalla, kun nuoret pääsevät perille johtajien vastuista ja velvollisuuksista, esimiehet sukeltavat hetkeksi nuorten maailmaan.

- Kiinnostaa tietää, mitä nuoret ajattelevat johtamisesta. Kun palvelemme asiakkaitamme, jotka rekrytoivat ihmisiä myös esimiestehtäviin, on pysyttävä ajan hermolla ja oltava kärryillä siitä, millaisia odotuksia nuorilla esimieheksi aikovilla on, aluepäällikkö Virpi Kumpulainen sanoo.

Monta lankaa käsissä

Päivän aikana pomon tehtävät ja rooli alkavat hahmottua. Teija Järviselle pomon vastuualueen laajuus tuli yllätyksenä.

- Pitää ajatella jopa vuosi eteenpäin, että työssä pärjää. Ja hirveästi pitää seurata mediaa sekä työmarkkinoita. Pientä kiinnostusta johtamiseen heräsi, mutta en ole vielä miettinyt, mitä haluan isona tehdä.

Virpi Kumpulainen pitää intoa hyvänä merkkinä.

- Mukava kuulla, että innostus kasvoi. Ilman muuta kannustan esimiesuralle, vaikka ei tämä aina pelkkää hunajaa olekaan.

Lue seuraavaksi