Ehdotus: Juice Leskisen musiikkia virsikirjan lisävihkoon

Portaanpään kristillisen opiston rehtori Petri Järveläinen ehdottaa mukaan otettavaksi Leskisen kappaleita. Kirkkohallituksen työryhmä valmistelee parhaillaan virsikirjan täydentävää lisävihkoa.

Kotimaa
Nuori Juice Leskinen
Arja Lento / Yle

Portaanpään kristillisen opiston rehtori, teologian tohtori Petri Järveläinen ehdottaa, että Juice Leskisen tuotannon sopivuutta tulevaan virsikirjan lisävihkoon selvitettäisiin. Kirkkohallituksen työryhmä selvittää parhaillaan virsikirjan lisävihkoon sopivia lauluja.

Järveläisen mielestä suomirock on ollut 1970 - 80-luvuilta alkaen iso osa suomalaista kulttuuria, yhteiskuntaa ja yhteisöllisyyttä ja monet luterilaisen kirkon jäsenet ovat jäsentäneet uskonnollisia tunteitaan Juicen laulujen avulla.

- Olisi erittäin outoa, jos tämmöinen sävellys- ja sanoitusmateriaali ohitettaisiin silloin, kun mietitään uusia virsiä. Jos ihmiset jäsentävät uskontoa Leskisen laulujen avulla, niin miten sen pitäisi olla täysin erossa kirkollisesta toiminnasta, Järveläinen kysyy.

Hänen mukaansa osa Leskisen lauluista sopisi jumalanpalveluksen yhteyteen, osa ei. Rienaavat ja uskontokriittiset kappaleet voitaisiin jättää suosiolla ulkopuolelle, mutta Juicen näteistä rakkauslauluista voisi olla sopivia.

- Siellä on sellaisia lauluja, joissa puhutaan "sinusta". Tämä ”sinä” voidaan tulkita Jumalaksi tai Jeesukseksi. Osa Juicen uskontoon liittyvistä lauluista on sellaisia, että ne voisivat olla jossain uskonnollisessa tilanteessa käytössä. Esimerkiksi Yölento voisi olla sopiva, Järveläinen ehdottaa.

Osa Juicen lauluista voisi olla uskonnollisessa tilanteessa käytössä.

Petri Järveläinen

Ehdotuksen vastaanotto kahdenlainen

Järveläinen kertoo saaneensa kahdenlaista vastaanottoa ehdotukselleen. Jotkut papit ovat kertoneet opettaneensa rippikoulussa Leskisen laulujen avulla kristinoppia, toiset ottavat esille Leskisen laajan riena- ja pilkkatyyppisen kuplettimateriaalin.

Leskisen tuotanto ei välttämättä ole Järveläisen mukaan ainoa populaarimusiikin edustaja, jota voitaisiin hyödyntää kirkollisessa yhteydessä.

- Tämähän oli hyvin pieni ehdotus. Ehdotin, että ottakaa edes yksi laulu. Voisin kuvitella, että muitakin olisi. Esimerkiksi Kassu Halosen ja Vexi Salmen joululaulu Sydämeeni joulun teen alkaa olla jo sillä rajalla, että onko se jouluvirsi, pohtii Järveläinen.

Lisäksi hän viittaa Hectorin ja Ismo Alangon suuntaan. Molemmilla miehillä voisi olla sellaista materiaalia, jota kannattaisi kuunnella.

Työryhmä käy läpi Leskisen tuotantoa

Lisävihkotyöryhmän puheenjohtajana toimiva Kuopion Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen uskoo, että Leskisen tuotannossa voisi olla sellaisia läpikäytäviä lauluja.

- Sen mitä hänen tuotantoaan radionkuuntelijana tunnen, niin hyvin syvällisesti ja monitulkintaisesti hän tulkitsee suomalaisten elämäntuntoja ja ehkä myös hengellistä etsintää, miettii Marjanen.

Tulemme tarkastelemaan ja selvittelemään Leskisen tuotantoa.

Jaana Marjanen

Hänen mukaansa on katsottava, että sopivatko virsien kriteerit Juice Leskisen tuotantoon. Vielä on turhan aikaista sanoa, kuinka käy.

- Tulemme tarkastelemaan ja selvittelemään Leskisen tuotantoa. Kysymme kommentteja myös asiantuntijoilta, kertoo Marjanen.

Virsikirjan uuteen lisävihkoon kaivataan erityisesti kansainvälistä aineistoa, maailmalla tunnettuja lauluja ja esimerkiksi maahanmuuttajatilanteeseen sopivia virsiä. Lisäksi on toivottu virsiä kirkkovuoden eri aikoihin sekä lapsille että aikuisille yhdessä laulettavia virsiä.

- Virren täytyy sopia jumalanpalvelukseen ja sitä täytyy voida laulaa yhdessä. Tehtäväksiannossa sanotaan hyvin väljästi mutta selkeästi, että ne ovat Raamattuun perustuvia ja kirkon uskoa välittäviä lauluja, Marjanen tiivistää kriteereistä.