Kiina komensi Pohjois-Koreaa lopettamaan uhittelun

Pohjois-Korean ydinkoe on tuomittu laajalti maailmalla. Jopa Pohjois-Korean ainoa tukija Kiina on liittynyt arvostelijoihin.

Ulkomaat

Kiina on arvostellut Pohjois-Korean tiistaista ydinkoetta ja kutsunut Pohjois-Korean suurlähettilään ulkoministeriöön kuultavaksi. Patistelu vahvistaa epäilyksiä, joiden mukaan Kiina on kyllästymässä naapurimaansa uhitteluun. Kiinan apu ja tuki ovat olleet vuosikymmeniä elintärkeitä Pohjois-Korealle.

Ulkoministeri Yang Jiechin mukaan Kiinan on erittäin tyytymätön Pohjois-Korean toimiin. Yang kehottaa Pohjois-Koreaa lopettamaan puheet ja teot, jotka pahentavat tilannetta ja palaamaan mahdollisimman nopeasti neuvottelulinjalle.

Myös Etelä-Korea ja useat muut maat sekä YK, EU ja sotilasliitto Nato tuomitsevat kokeen. Tuomitsijoiden joukkoon ovat liittyneet myös muun muassa Japani, Britannia, Ranska ja Iran.

Etelä-Korean mukaan ydinkoe uhkaa alueellista rauhaa ja vakautta ja sitä on mahdoton hyväksyä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo kokeen loukkaavan vakavasti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu ydinkokeen takia

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan koe on provokatiivinen ja vaarantaa maailman rauhan ja turvallisuuden.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaatii Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan ja palaamaan kuuden maan neuvotteluihin, jossa ydinohjelmaa koskevaa kiistaa on käsitelty. Venäjän ulkoministeriö on omassa lausunnossaan kehottanut Pohjois-Koreaa lopettaman laittomat toimet.

Japanin, Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen johtajat pitävät tiistaina puhelinkokouksen ydinkokeesta, Japanin hallitus kertoo. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti asiaa koskevan hätäkokouksensa iltapäivällä Suomen aikaa.

Britannian ulkoministeri William Haguen mukaan turvallisuusneuvoston vaikutusvalta Pohjois-Korean-kysymyksessä on kiinni Kiinasta. Pohjois-Koreaa vastaan voidaan säätää uusia pakotteita, mutta niiden teho riippuu siitä, missä määrin Kiina tukee niitä, Hague sanoi.

Pohjois-Koreaa vastaan on jo nyt paljon YK-pakotteita, eikä sillä juuri ole Kiinaa lukuun ottamatta kauppasuhteita, joihin uusia toimia voitaisiin kohdistaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Itar-Tass