Hiihtävät lapset ja muita talvisia vitsauksia

Mikä sinua on pänninyt erityisesti tänä talvena? Katariina Luoma perehdyttää lukijan talven vinkeimpiin kiukunkohteisiin.

Näkökulmat
Lapsi istuu maassa sukset jalassa.
Rinna Härkönen / Yle

Tänä talvena on saatu hienoja esimerkkejä siitä, mikä meidän suomalaisten mielet todella pahoittaa. Erikoisten viharyöppyjen sarjassa kärkeen kampesivat meitä kaikkia kollektiivisesti ärsyttävät pilkkijät.

Mikä olisikaan ärsyttävämpää kuin täysin liikkumatta, täydellisessä hiljaisuudessa istuva ihminen? Ja onhan se ikävää katsoa, miten toinen kiskoo lähijärvestä ilmaiset sapuskat. Hitto. Itse en koskaan saa aikaiseksi. Kylmäkin tulee ennen kalaa.

Toinen internetin ihmemaassa raivoa nostattanut kohde oli yhtä huolella harkittu: hiihtävät lapset. Tukkivat ladut, eivät ymmärrä väistää ja räpiköivät ties mihin suuntaan. Joku onneton saattaa jopa kaatua mäessä.

Mikä olisikaan ärsyttävämpää kuin täysin liikkumatta, täydellisessä hiljaisuudessa istuva ihminen?

Katariina Luoma

En voi ymmärtää, mistä tällaisia hiihtäjälapsia tänä päivänä löytyy. Jo minun lapsuudessani suurin osa ymmärsi, että hiihto on vain pakollinen osa koululiikuntaa. Kolme kilometriä taittui kahdessa tunnissa ja kiitos oman aktiivisuuden puutteen, kilometrinopeus ei ole juuri parantunut.

No eiköhän näidenkin lasten hiihtointo saada laantumaan muutamalla tehokkaalla karjaisulla, jos suksi ei luista riittävän vauhdikkaasti sivuun nopeampien tieltä.

Viimeisin pahaa mieltä aiheuttanut on tietysti euroviisuedustajaksemme valittu kipale_ Marry Me_. Överiksi menevää häähulluutta kepeästi parodisoiva Krista Siegfrids on epäilemättä yhtä suuri pahis kuin pilkkijät ja hiihtävät lapset. Eihän yksikään nainen oikeasti himoitse kosintaa.

Ainakaan epätoivoisen noloja ajatuksiaan ei pidä julkisesti myöntää. Eikä varsinkaan ilon kautta!

Miehet saavat sen sijaan vapaasti laulaa: ”Järjen veit, ja minusta orjan teit…” Näiden välillä on vissi ero – en vain ole ihan varma mikä.

Mitä tästä kaikestasitten pitäisi päätellä? Joku voisi todeta, että eniten keskustelua herättävät aiheet, joita on helppo kommentoida. Asiat, joista kiistely ei jätä henkisesti vereslihalle.

Krista Siegfrids on epäilemättä yhtä suuri pahis kuin pilkkijät ja hiihtävät lapset.

Katariina Luoma

Pilkkijät, lapset tai euroviisukipale eivät myöskään edellytä yhtä laajaa perehtymistä aiheeseen kuin sote-uudistus. Tässä lienee suurin syy myös tämän pakinan aiheeseen.

Ja ehkä voimme olla näistä kiukun aiheista jopa hyvillämme. Jos päivän suurin murheenaihe liittyy pilkkijöihin, elämä on varmaan aika mallillaan.