Nuolella poron tappaneelle ehdollista

Enontekiöläinen mies on saanut ehdollisen vankeusrangaistuksen poron tappamisesta. Lapin käräjäoikeuden mukaan 29-vuotias mies otti kiinni ja tappoi kolmevuotiaan vaatimen nuolella marraskuussa 2011 tiellä Kittilän Alakylän ja Kaukosen välillä Takamaassa.

Kotimaa
Porot ylittävät tien
Poronhoitoalueella porokolareita sattuu tuhansia joka vuosi.Sauli Antikainen / Yle

Syyttäjän mukaan mies oli ampunut poroa nuolella tai lyönyt nuolen poron kylkeen. Syytetyn autosta löytyi nuolia muttei jousta. Poron ollessa yhä elossa hän oli vetänyt nuolen pois ja nostanut verta vuotavan poron autoonsa.

Syytetty kiisti oikeudessa teon ja väitti löytäneensä poron kuolleena tieltä. Käräjäoikeus katsoi, että mies syyllistyi eläinsuojelurikokseen aiheuttaessaan porolle kärsimystä ja kipua.

Oikeus kuuli todistajaa, joka oli ajanut metsätiellä 29-vuotiaan miehen auton perässä. Auton peräosassa näkyi verijälkiä, ja todistaja alkoi epäillä porovarkautta ja soitti poliisille. Todistaja oli paikalla, kun poliisit pysäyttivät auton. Poro oli tuolloin vielä lämmin ja sen veri oli juoksevaa.

Poronliha ei ollut syömäkelpoista, sillä nuoli oli lävistänyt ruokatorven. Oikeuden mukaan hän syyllistyi varkauteen, ottaessaan poron mukaansa.

Oikeus määräsi miehelle 70 päivää ehdollista vankeutta. Lisäksi miehen on korvattava poronomistajalle naarasporon arvona reilut tuhat euroa sekä poronomistajan oikeudenkäyntikulut. Miehen omat oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista.