1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskutus

Pakkastalvi käynyt sähkölämmittäjien kukkarolle

Moni kuluttaja on myös yllättynyt lakimuutoksen mukanaan tuomista jättilaskuista.

laskutus
Asiakas tutkii sähkölaskua.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Huimasti nousseet sähkölaskut ovat hämmentäneet kuluttajia Lounais-Suomessa. Sähkön laskutuksessa ollaan monin paikoin jo siirrytty lain edellyttämään todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen. Nyt tulleissa laskuissa maksetaan kylmän alkutalven sähkönkulutusta. Uusi sähkölasku yllätti myös paraislaisen Juha Kääriän.

- Ensin oli 70 euroa, sitten 80 euroa ja nyt 320 euroa. Tässä kyllä herää ajattelemaan, että mitä sähkön kulutukselle voisi tehdä silloin, kun sitä menee enemmän, Kääriä miettii tulevien talvien varalle.

Turussa etäluettava mittari alkaa jo olla jokaisessa talossa, mutta muualla maakunnassa uudistustyö on osittain vielä kesken. Todellisen kulutuksen laskuttamisen tarkoituksensa on osoittaa kuluttajalle, missä ja milloin eniten energiaa kuluu. Monille pakkaskauden laskut ovat kuitenkin olleet liian suuria.

- Kyllähän se sama määrä rahaa kuluu vuodessa laskutustavasta huolimatta, mutta joissain tapauksissa olemme nyt sovitelleet asiakkaiden kanssa maksuaikatauluja ja toimiva ratkaisu on löytynyt, kertoo projektipäällikkö Heikki Linnanen Fortumista.

Hallitus on tuomassa ensi kuussa eduskunnalle lakimuutoksen, joka on tasaamassa laskuvaihtelua. Tasalasku tulisi siis mahdolliseksi, jos asiakas niin haluaa.

- Vaikeaa kuvitella, että jokainen sähkölämmittäjä osaisi varautua kylmiin kuukausiin vaikka säästötilillä, josta suuremmat laskut voisi maksaa. Silti tämä tuleva tasauslasku-uudistus tietenkin hieman vie pohjaa nyt voimaan tulleelta uudistukselta, toteaa Liisa Harjula kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valoniasta.

Lue seuraavaksi