Poliisin saapuminen kestää pahimmillaan tunteja, katso kotikuntasi tilanne

Poliisin palveluverkon muutosten pelätään heikentävän entisestään palveluita haja-asutusalueilla. Yle Uutiset kokosi vertailun poliisin toimintavalmiusajoista eri puolilla Suomea. Katso kuinka kauan poliisipartion saapuminen enimmillään kesti viime vuonna.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

0–25 min 25–40 min 40–60 min 60–100 min 100–160 min
Poliisin toimintavalmiusajat minuutteina vuonna 2012 Manner-Suomen kunnissa. Kun klikkaat kuntaa, näet miten toimintavalmiusaika on kehittynyt vuosina 1998-2012. Avaa kartta suurempana uuteen ikkunaan.Lähde: Poliisihallitus.

Poliisin palveluverkon muutoksen on pelätty keskittävän entisestään poliisin toimintaa ja heikentävän palveluita. Huolena on, että poliisipartion saapuminen syrjäseuduille kestää jatkossa yhä kauemmin.

Monet maakunnat ja Suomen Poliisijärjestöjen liitto ovat lausuntovaiheessa vastustaneet muutoksia. On arvosteltu, ettei kansalaisten tasa-arvo ja palvelujen hyvä saatavuus toteudu syrjäseuduilla nykyiselläänkään.

Poliisi esittelee melko mielellään poliisilaitosten keskimääräisiä toimintavalmiusaikoja, mutta ne eivät kerro totuutta siitä kuinka kauan poliisipartion saapuminen maan syrjäisimmille seuduille kestää. Valtaosa tehtävistä on nimittäin taajamissa pääpoliisiasemien läheisyydessä ja tämä kaunistaa ”vasteaikojen” keskiarvoa.

Poliisilaitoskohtaiset keskiarvot vaihtelivat viime vuonna Varsinais-Suomen 25,2 minuutista Keski-Uudenmaan 17,4 minuuttiin eli suurta eroa ei ollut. Pohjois-Suomessa ja syrjäseuduilla todellisuus on kuitenkin toinen. Poliisin saapumista voi joutua odottamaan tunteja.

Useimpien poliisilaitosten alueelta löytyy kolkkia, joiden tavoittamiseen poliisipartiolta kuluu kaksi kertaa alueen keskiarvoa kauemmin. Huomionarvoista on se, että kuntakohtaisten aikojen vaihtelu on vuosittain huomattavaa.

Miehikkälä 63 minuuttia, Utsjoki 160

Muutamia esimerkkejä: Etelä-Karjalassa poliisi saapui viime vuonna keskimäärin 20 minuutissa, mutta Suomenniemelle matka vei 53 minuuttia. Itä-Uudellamaalla sijaitsevaan Myrskylään poliisi tuli 40 minuutissa, kun alueen keskiarvo oli vajaat 20 minuuttia.

Kymenlaaksossa miehikkäläläiset joutuvat odottelemaan poliisia pitkään. Matka vei keskimäärin 63 minuuttia, kun muualla alueella selvittiin keskimäärin 20 minuutin odotuksella. Päijät-Hämeessä Padasjoelle poliisin saapuminen kesti yli tunnin - keskimääräinen aika oli parikymmentä minuuttia.

Etelä-Pohjanmaan Evijärvellekin poliisin saapuminen kesti keskimäärin vajaan tunnin. Vähän pohjoisempana Lestijärvellä odotusaika oli 70 minuuttia, kun Keski-Pohjanmaan keskiarvoksi laskettiin noin 20 minuuttia.

Tunnin verran poliisia joutui odottamaan myös esimerkiksi Kinnulassa ja Kivijärvellä Keski-Suomessa, Merikarvialla Satakunnassa sekä Puumalassa ja Heinävedellä Etelä-Savossa. Keiteleellä Pohjois-Karjalassa aika oli keskimäärin yli tunnin. Samoin Puolangalla Kainuussa.

Kauimmin poliisipartioilta kestää saapua saaristoon ja maan pohjoisimpiin osiin. Viime vuonna partio saapui Utsjoelle keskimäärin 160 minuutissa. Enontekiölle kesti reilun puolitoista ja Savukoskelle vajaat puolitoista tuntia.