1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean ydinkokeen

Turvaneuvoston mukaan ydinkoe rikkoi vakavasti YK:n aiempia päätöslauselmia. Neuvosto lupaa ryhtyä jatkotoimiin asiassa.

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Neuvoston jäsenet ilmoittavat ryhtyvänsä seuraavaksi "asianmukaisiin toimiin" Pohjois-Koreaa vastaan. Käytännössä tämä tarkoittanee uusia pakotteita.

Turvallisuusneuvoston hyväksymän julkilausuman mukaan koe oli selkeä uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle, ja se rikkoi YK:n päätöslauselmia vastaan.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Susan Rice sanoi kokouksen jälkeen, että Yhdysvallat haluaa kiristää Pohjois-Korean vastaisia pakotetoimia. Maa joutuu entistä kovemman eristyksen ja painostuksen kohteeksi, Rice sanoi.

Viime kuussa neuvosto hyväksyi päätöslauselman, jossa Pohjois-Koreaa uhattiin "merkittävillä toimilla" jos maa järjestää ohjus- tai ydinkokeen. Aamulla Pohjois-Korea räjäytti pommin, joka oli ilmeisesti suurempi kuin maan kahdessa ensimmäisessä ydinkokeessa 2006 ja 2009.

Turvallisuusneuvoston jäsenistä myös Kiina on tuominnut kokeen ja kutsunut Pohjois-Korean suurlähettilään puhutteluun.

Diplomaattilähteiden mukaan uusien pakotteiden valmistelu kestänee useita viikkoja.

Turvallisuusneuvoston puheenjohtajan nuijaa heiluttaa sattumalta Etelä-Korea, joka aloitti kahden vuoden kautensa neuvoston jäsenenä viime kuussa. Jäsenet vuorottelevat puheenjohtajan tehtävässä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi