Edustajat titaanien taistosta: Loppua kohden lässähti

Pääministerin ja oppositiojohtajien välienselvittely eduskunnassa jätti kansanedustajien mielestä toivomisen varaa. Osa edustajista oli sitä mieltä, että oppositiojohtajilta jäi käyttämättä hyvä tilaisuus grillata pääministeriä.

politiikka
Ihmisiä eduskunnan kahvilassa.
Yle

Väittelyn päätyttyä istuntosalista purkautui eduskunnan kuppilaan odotuksiin nähden hieman pettyneitä kansanedustajia.

- Tuossa oli ainutlaatuinen tilaisuus haastaa pääministeri ja hallitus niin olisin kyllä odottanut terävyyttä enemmän, totesi vasenryhmän Markus Mustajärvi.

Mustajärven mielestä pääministeri pääsi liian helpolla, koska oppositiojohtajien aloituspuheenvuorot jäivät liian löysiksi.

Ben Zyskowicz (kok.) näki keskustelun hyvänä kokeiluna ja oli tyytyväinen, että eduskunnankin työtapoja pyritään kehittämään. Hänen mukaansa Suomen monipuoluejärjestelmä asettaa kuitenkin tämäntyyppisille keskusteluille rajoitteita.

- Kaksipuoluemaista tutut pääministerin ja oppositiojohtajan yhteenotot eivät ehkä ihan sellaisenaan sovi meidän käytäntöihin, Zyskowicz sanoi.

Kimmo Kivelän (ps.) mielestä alku oli vielä hyvää ja rakentavaa keskustelua, mutta aivan loppuun asti ei jaksettu.

- Loppua kohden lässähti, edustajien sokerit tippuivat liian alas, Kivelä summasi.

Katainen nautti

Arja Juvosen (ps.) mielestä vastaavia keskusteluja kannattaa kokeilla myös tulevaisuudessa. Juvosen mielestä tänään näki, että tilanne oli kaikille uusi.

Demareiden riveissä ei oltu kovin ilahtuneita.

- Ehkä se liikaa polarisoi pääministerin ja tässä tapauksessa Soinin rooleja, Kari Rajamäki totesi.

Väittelijät itse olivat tyytyväisiä uuteen tapaan tuoda keskustelua eduskuntaan. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä tällaisia keskusteluja kannattaa ehdottomasti jatkaa.

- Minä nautin tällaisesta. Siinä otetaan eri asioita esille kunnioittavasti kaveria kohtaan ja käydään tätä sanamiekkailua, Katainen sanoi.

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) oli valmis uusintaotteluun. Mutta Sipiläkin myönsi, että parantamisen varaa jäi.

- Ehkä siinä kaikilta loppui virta debatin loppuvaiheessa.