Espoossa evakuoitu ainakin 200 asukasta – ilmassa myrkyllisiä savukaasuja

Pelastuslaitos aloitti evakuoinnit iltakymmeneltä, koska tuulen suunnan odotettiin kääntyvän palopaikalta asuntoalueelle päin Espoon Kauklahdessa. Ilmassa on pelastuslaitoksen mukaan erittäin myrkyllisiä savukaasuja. Asukkaat evakuoitiin 14 poliisipartion voimin Hansakallion koululle.

Kotimaa
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka
Palomiehiä ja -autoja palopaikalla.

Hansakallion koululla järjestettiin keskiyöllä tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin, että evakuoidut asukkaat majoitetaan loppuyöksi hotelleihin. Osa oli lähtenyt sukulaisten ja tuttavien luokse jo etukäteen kuultuaan evakuoinnista.

Palosta annettiin hätätiedote radiossa ja televisiossa.

Kuusakoski Oy:n halli Espoon Kauklahdessa syttyi palamaan illalla puoli seitsemän maissa. Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä, mutta mikään ei viittaa siihen, että se olisi tahallaan sytytetty. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että rakenteita puretaan palopesäkkeiden sammuttamiseksi. Tämän arveltiin vievän aamuun saakka. Asukkaat eivät pääse palaamaan koteihinsa ainakaan ennen aamua.

Pelastuslaitos evakuoi palavan hallin läheisyydessä olevat neljä kerrostaloa, joissa asuu noin 200 ihmistä. Evakuointia saatetaan laajentaa, jos tilanne vaatii sitä. Evakuoinnit suoritti 14 partiota ja 30 poliisia. Kukaan ei ollut pelastuslaitoksen mukaan loukkaantunut ja ihmiset suhtautuivat evakuointitoimiin rauhallisesti.

- Evakuointi päätettiin toteuttaa, koska tuulensuunta näytti kääntyvän. Evakuoimme asukkaat poliisin kanssa Hansakallion koululle. Sitä, miten pitkään ihmiset joutuvat olemaan poissa kodeistaan, ei osata arvioida, kertoi päivystävä palopäällikkö Veijo Nuppola aiemmin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli puhaltaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä idän ja kaakon väliltä viisi metriä sekunnissa. Tuulensuunta muuttuu yön aikana ja alkaa puhaltaa kaakosta. Tuuli heikkenee samalla.

Tulipalosta muodostuu myrkyllistä kaasua

Espoon Kuusakoski Oy:n alueella on kierrätyspiste, johon voi viedä muun muassa elektroniikkaromua.

Pelastuslaitos on pyytänyt alueella asuvia ihmisiä pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat sankan savun vuoksi. Päivystävän palomestarin mukaan alueelle on muodostunut myrkyllistä palokaasua, jossa on mukana haitallisia yhdisteitä eikä sitä ole terveellistä hengittää.

- Jätteen joukossa on aika paljon muovia, koska mukana on paljon tietokoneiden ja televisioiden kuoria ja siksi ilmaan pääsee haitallisia yhdisteitä, sanoo palopäällikkö Veijo Nuppola.

Pelastuslaitoksen mukaan palo on hallinnassa, mutta rakennus tuhoutuu tulipalossa täysin. Jälkisammutukseen menee vielä useita tunteja.

Paikalla olleet viisi työntekijää huomasivat palon.

- He olivat palanneet tauolta ja silloin huomasivat, että rakennus paloi sisältä täysillä. He eivät pystyneet enää siinä vaiheessa tekemään yhtään mitään, sanoo päivystävä palomestari Mika Mäkelä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Tulipalossa ei ole tullut henkilövahinkoja. Tulipalon syttymissyystä ei ole tietoa.

Rantarata kulkee läheltä palopaikkaa. Liikenneviraston Rataliikennekeskuksen mukaan savunmuodostuksesta ei ole haittaa junaliikenteelle.

Hansakallion koulut toimivat keskiviikkona tavalliseen tapaan. Sen sijaan ryhmäperhepäiväkoti Puikkari saattaa olla suljettu.