1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Samuelin Poloneesissa myös kokeilevaa kansanmusiikkia

Vuosittain järjestettävä kansanmusiikkitapahtuma järjestetään tänä vuonna Haminassa. Maaliskuun alussa tapahtuma kokoaa kaupunkiin kolmisensataa harrastajaa ja ammattilaista. Järjestäjät lupaavat sekä perinteisen että rajoja rikkovan ohjelmiston.

Suomalaisen kansanmusiikin huippuartistit kiertävät säännöllisesti ulkomailla. Kuva: Philip Ryalls / Redferns

Samuelin Poloneesi on Suomen Kansanmusiikkiliiton päätapahtuma, joka on kiertänyt vuosittain eri paikkakunnilla jo vuodesta 1972. Tänä vuonna tapahtuma on Haminassa ja teemana on kymenlaaksolainen kansanmusiikki sekä Kansanmusiikin ja -tanssin Edistämiskeskuksen vuoden teema Rajatapaus. Järjestäjät lupaavat, että kuultavana on sekä perinteistä kansanmusiikkia että rajoja rikkovaa ja kokeilevaa ohjelmistoa.

Tapahtuman aloittaa perjantain juhlailtamat, jossa esiintyy useita kymenlaaksolaisia kansantanssi- ja kansanmusiikkiryhmiä. Lauantaina esiintyy Värttinä, joka juhlii 30-vuotista taivaltaan. Lauantaina on huomioitu myös lapset lasten folkkonsertissa ja sunnuntaina Johanneksen kirkossa jumalanpalveluksessa virret lauletaan pelimannien säestyksellä.

Samuelin Poloneesin sunnuntain pääjuhlassa kohtaavat perinteet ja uudet tuulet. Esiintymässä ovat muun muassa huuliharpputaituri Aimo Ruisniemi, Pelimanniyhtyeiden SM-voittaja vuodelta 2012 kanteleyhtye Erkki & tytöt, trubaduuripelimanni Hannu Seppänen, Routa, Kymenlaakson pelimannit sekä Esko Järvelä Epic Male Band.

Juhlassa julkistetaan tänä vuonna myös Kymenlaakson alueen uusi Oltermannin arvonimen saaja, jonka haltijana alueella voi olla vain yksi henkilö kerrallaan.

Tapahtuma järjestetään 8.-10. maaliskuuta yhdessä Kymenlaakson kansanmusiikkiyhdistyksen, Kymenlaakson pelimannikuoro ja -orkesteriyhdistyksen sekä Haminan Kulttuuripalveluiden kanssa. Konsertteja järjestetään RUK-Maneesissa ja Poloneesipubeilla Varuskuntakerholla, Teatteriravintolassa sekä Tervasaaren Tullimakasiineilla.