Hevosenlihaskandaalin laajenemista pidetään todennäköisenä

Väärennösten paljastaminen lähti liikkeelle Findusin omavalvonnasta. Väärennettyä lihaa on saattanut levitä huomattavasti laajemmalle.

Kotimaa
Kyösti Siponen
Hevosenlihaskandaali laajenee Euroopassa. Aamu-tv:n vieraana oli Eviran yksikönjohtaja Kyösti Siponen. Puhelimitse keskusteluun osallistui kohun keskeltä elintarvikeyhtiö Findus Nordicin toimitusjohtaja Jari Latvanen.

Findus Nordicin toimitusjohtaja Jari Latvanen uskoo, että hevosenlihaskandaalissa tulee esiin vielä uusia tapauksia.

Latvasen mukaan väärennöksistä kiinni jäänyt tavarantoimittaja toimittaa lasagnea ja muita tuotteita yli 16 maahan ja koko ketjussa on mukana 60 tavarantoimittajaa. Latvanen kertoi asiasta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Jo nyt väärennöksiä on löytynyt muistakin kuin Findusin tuotteista. Latvanen huomauttaa, että Findus on joutunut skandaalin keskipisteeseen, koska tapausten selvittäminen lähti liikkeelle Findusin omavalvonnan havaittua väärennöksiä tuotetoimitusten kirjanpidossa.

Myös aamu-tv:n haastattelema Eviran yksikönjohtaja Kyösti Siponen pitää uusien tapausten paljastumista mahdollisena. Tuoteväärennökset ovat yleisiä ja esimerkiksi jostain maailmankolkasta lähtenyt pakastekontti voi dokumenttien mukaan olla myöhemmin kahdessa eri satamassa samana päivänä.

- Kyseessä on liiketoiminta, jota pyörittää mahdollisesti mafia tai jotkut muut isot ketjut. Isot rahat liikkuvat näissä asioissa, sanoo Sipponen.

Ruotsissa on jo alettu paljastuneiden väärennösten vuoksi ottaa lihatuotteista DNA-näytteitä. Suomessa seurataan Sipposen mukaan perässä, jos Ruotsista löytyy lisää väärennöksiä.

Hevosenlihaskandaalin esille nousua Sipponen pitää hyvänä asiana, joka luo myös viranomaisille paineita tuotteiden turvallisuuden suhteen.

- Takana ei ole pelkästään se, että syönkö nyt nautaa tai hevosta, vaan olenko varma siitä, että se on myös raaka-aineeltaan turvallista, Sipponen toteaa.