Hyppää sisältöön

Katso mitä vanhusten ympärivuorokautinen hoito maksaa Satakunnassa

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hinnat vaihtelevat rajusti Satakunnassa. Kunnan maksaman hoitovuorokauden hinta vaihtelee hoitomuodosta ja -tasosta riippuen 77-250 euron välillä. Kuluttajan kannalta hintavertailu on kuitenkin vaikeaa, koska palvelupaketit ja hoitomuodot eroavat toisistaan huomattavasti.

Kuva: Yle

Yle Satakunnan vanhusten hoitoon liittyvässä kyselyssä pyrittiin selvittämään, mitä kunta maksaa vanhuksen ympärivuorokautisesta hoidosta omissa hoitolaitoksissaan tai yksityisiltä palveluntarjoajilta ostettuna palveluna. Kysely rajattiin tehostettuun palveluasumiseen sekä pitkäaikais- eli vanhainkoti- ja terveyskeskuksen vuodeosastohoitoon.

Kyselyssä otettiin huomioon sekä yksityiset palveluntarjoajien hinnat, että myös kuntien oman palvelutuotannon kustannukset. Keskimäärin hoitovuorokauden hinta sijoittuu reilun sadan euron tuntumaan. Kyselyn tekemistä vaikeutti myös se, että jotkin kunnat eivät kertoneet yksityisiltä palveluntarjoajilta ostamiensa palvelujen hintoja.

Kunnat ostavat yksityisiltä palveluntarjoajilta pääasiassa tehostetun palveluasumisen hoitovuorokausia. Vanhainkotipalvelut sekä muun pitkäaikaisen laitoshoidon kunnat tuottavat pääsääntöisesti itse tai kuntayhtymien palveluina.

Se, mitä palveluja yksityisiltä palveluntarjoajilta ostetut hoitovuorokaudet pitävät sisällään vaihtelee kuntien tekemän kilpailutuksen mukaan. Tästä syystä yksityisten palveluntarjoajien tai kuntapalveluiden hintojen vertailu on keskenään tai kuntien välillä mahdotonta.

Alla olevasta taulukosta selviää, millä hintahaitarilla kunta toteuttaa yhden hoitovuorokauden vanhukselle kunkin palvelutarpeen mukaan joko tehostettuna palveluasumisena tai pitkäaikaisena laitoshoitona. Kyselyssä ei ole otettu huomioon, mitä vanhus maksaa itse esimerkiksi asumisesta tai muista ostamistaan palveluista.

Kunta tai kuntayhtymäHinta € / vrk
Eura92-140
Eurajoki88 - 131
Harjavalta77-145
POSA (Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Honkajoki, Pomarkku, Siikainen)95-106
Huittinen82-103
Kokemäki86-142
Köyliö - Säkylä95-169
Lavia87-176
Luvia88-250
Nakkila110-130
Porin perusturva (Pori, Ulvila, Merikarvia)80-170
Rauma103-119