Kasvinsuojeluaineiden käyttöön viljelyksillä tiukennuksia

Kasvinsuojeluaineiden levittämistä koskevat määräykset tiukkenevat vuonna 2015. Viljelijöitä suositellaan ottamaan uudet ohjeet käyttöön jo sitä ennen.

Kotimaa

Viljelyksillä käytettävien ruiskutettavien kasvinsuojeluaineiden käyttöön on tulossa muutoksia vuodesta 2015 alkaen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittaa viljelijöitä ottamaan uudet ohjeet ja määräykset käyttöön jo vuosina 2013-2014.

Uudet määräykset perustuvat jokaisesta valmisteesta tehtyyn riskiarvioon. Niiden pohjalta on määrätty, kuinka lähelle vesistöjä aineita saa levittää ja millaisin suuttimin.

- Määräykset perustuva Euroopan unionin kasvinsuojeluasetukseen, kertoo Tukesin ylitarkastaja Leona Mattsoff.

Vesilain muutos iso uudistus

Uusien ohjeiden lisäksi viljelijöiden elämää muuttaa vuonna 2012 voimaan tullut vesilaki.

Uudessa laissa vesistöt on määritelty selvästi vanhaa lakia tarkemmin.

- Nyt vesistöiksi luetaan muun muassa purot, joiden valuma-alue on yli kymmenen neliökilometriä. Ennen vesistöksi laskettiin käytännössä vain ne vedet, joita pääsi kulkemaan veneellä. Ojia ei vesistöiksi lueta edelleenkään, Mattsoff kertoo.

Suojaetäisyydet vesistöihin vaihtelevat 3-50 metrin välillä. Lisäksi ohjeissa sanotaan, ettei minkäänlaisia kasvinsuojeluaineita saa levittää kolme metriä lähempänä vesistöä.

Pelloilla ainetta saa levittää 3-20 metrin päässä vesitöistä ja marjapensasviljelmillä ja metsätaimitarhoissa 3-30 metrin päässä. Hedelmäpuuviljelmillä suoja-alue voi olla valmisteesta riippuen jopa 50 metriä.

Suojaetäisyyttä voidaan pienentää, jos levittämiseen käytetään tuulikulkeumaa vähentäviä suuttimia.

- Niiden avulla levitettävän aineen pisarakoko on suurempi ja siten sitä kulkeutuu vähemmän tuulen mukana vesistöihin. Siitä on hyötyä viljelijälle vähentyvän hävikin takia ja ympäristölle, kun aine menee tarkemmin sinne, mihin se on tarkoitettu, Tukesin Ylitarkastaja Leona Mattsoff kertoo.

Uudet ohjeet ja suositukset voi tarkistaa Tukesin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).