"Pelasin omakotitalon, jos ei toisenkin verran"

18 vuoden aikana kaikki rahat menivät uhkapeleihin. Nyt seitsemän vuotta pelaamatta ollut mies auttaa muita ongelmapelaajia.

Kuva: Yle

Ryhmäohjaaja Kimmo Rasila on selvinnyt useasta riippuvuudesta. Uhkapelaaminen kesti vuosia ja siihen kuului kolikkopelien pelaaminen. Kaikki rahat menivät addiktioon.

- Painin uhkapeliongelman kanssa 15-vuotiaasta yli kolmikymppiseksi. 18 vuoden aikana kaikki rahat, omat ja varastetut menivät peleihin. Omakotitalon, jos ei toisenkin verran, Rasila muistelee.

Kimmo Rasila on selvinnyt myös päihde- ja lääkeriippuvuudesta. Nyt Rasila haluaa auttaa kohtalontovereita irti peliriippuvuudesta.

- Kun oman menneisyyden kanssa on sujut ja opettelee luottamaan toisiin, niin sitä kautta voi auttaa itseään ja toisia, Rasila jatkaa.

- Peliriippuvuudesta voi toipua mutta ei parantua, Rasila muistuttaa.

Ongelmapelaaminen on yleistä

Peliriippuvuudesta voi toipua mutta ei parantua.

Kimmo Rasila

Kimmo Rasila toimii Pelirajat'on-hankkeessa ryhmäohjaajana. Sosiaalipedagogiikan säätiön hankkeessa autetaan peliongelmaisia vertaistuen avulla.

- Rohkeasti vaan mukaan. Ei siinä menetä kuin sen pahan olon, josta kärsii kun on peliriippuvainen, Rasila kertoo.

Ryhmässä on ollut mukana 6-8 peliriippuvaista. Keskusteluista saadaan apua toisille. Ryhmään voivat osallistua kaikki, jotka pelaavat mielestään ongelmallisesti tai pelkäävät, että pelaaminen on luisumassa ongelmallisen pelaamisen puolelle.

Maassamme arvioidaan olevan noin 130 000 ongelmallisesti pelaavaa henkilöä, joista kolmannes on peliriippuvaisia. Peliriippuvuudella on oma diagnoosinsa tautiluokituksessa.

Nuoret koukuttuvat konsolipeleihin

Kimmo Rasila on saanut yhteydenottoja nuorten vanhemmilta, jotka ovat huolissaan lastensa tietokone- ja konsolipelaamisesta.

- Valitettavasti nykyaikana ihmiset hakevat arjen ahdistukseen entistä nuorempana helpotusta. Konsolipelit saattavat viedä mennessään ja pahimmillaan arkirutiinit unohtuvat. Nettiriippuvuus on sama asia, kaikkeen voi koukuttua, Rasila muistuttaa.