142 syyrialaista sai jäädä Suomeen

Maahanmuuttoviraston tekemät myönteiset turvapaikkapäätökset lisääntyivät viime vuonna.

Kotimaa

Turvapaikan Suomesta saaneiden määrä lisääntyi viime vuonna. Maahanmuuttovirasto myönsi turvapaikan eli pakolaisen aseman kaikkiaan 553 henkilölle, mikä on 15 prosenttia kaikista päätöksen saaneista. Heistä 11 oli yksin Suomeen tulleita alaikäisiä.

Vuonna 2011 pakolaisstatus myönnettiin 169:lle eli 5 prosentissa ja 2010 vain 3 prosentissa ratkaistuja hakemuksia.

Kaikkiaan myönteinen turvapaikka- tai oleskelulupapäätös tehtiin 1 601 hakijalle, mikä on 42 prosenttia kaikista päätöksistä. Vuotta aiemmin myönteisten päätösten osuus oli 36 prosenttia.

Myönteisten päätösten lisääntymisen taustalla on etenkin syyrialaisten ja irakilaisten turvapaikkahakemusten voimakas kasvu.

Syyrialaisten turvapaikkahakemukset lisääntyivät viime vuonna 66 prosenttia. Suomesta haki turvaa kaikkiaan 183 syyrialaista ihmistä. Turvapaikka myönnettiin 71 syyrialaiselle ja oleskelulupa joko toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella samoin 71 Syyriasta tulleelle.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita oli 837, missä on 43 prosentin lisäys.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 3 129 henkilöä, rahtusen enemmän kuin vuotta aiemmin mutta selvästi vähemmän kuin 2010. Hakijoiden yleisimmät lähtömaat pysyivät pääosin entisellään: kärjessä olivat irakilaiset, venäläiset ja afganistanilaiset.