1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapaset

Nimikkolapasista Järvenpään arvolahja

Lapaskilpailun sadosta on luvassa lämpöä myös järvenpääläisnuorille. "Jäpäset" viestivät kaupungin kehitysjohtajan mielestä hyvin kaupungin arvoja.

lapaset
Järvenpään nimikkolapasissa on sinisellä pohjalla keltaista, valkoista ja vihreää.
Eva Roos-Rautakorven suunnittelemissa Järvenpään nimikkolapasissa innoittajana on ollut kaupungin luonto.Yle

Järvenpään nimikkolapaskilpailun ideana oli kehitellä lapasmalli, joka kuvaa kaupunkia ja jota voi neuloa kaupungin liikelahjaksi eri tekijöiden voimin. Kilpailun voitti Eva Roos-Rautakorven ideoima malli, jota on innoittanut kaupungin nimikkokukka keltavuokko.

Kilpailuun tuli kaikkiaan 26 ehdotusta. Monissa malleissa oli mukana Järvenpään musiikillisuus tai luonto. Yhdet lapaset ovat käännettävät, eli niissä on kaksi eri kuviota. Rakastavaisten lapasessa on kahdet resorit, yksi käsiosa ja kaksi peukaloa, joten sen lämpöön saa kaksi kättä kerralla.

Kilpailun ideoi Järvenpään kehitysjohtaja Minna Karhunen.

- Me olemme sanoneet, että Järvenpää on ihmistensä näköinen kaupunki. Nyt se on sitten lapastensa näköinen, Karhunen nauraa.

Karhusen ideana oli, että lapasia alkaisivat kaupungin liikelahjoiksi neuloa paikalliset käsityöyrittäjät. Ammattilaisten tekemänä lapaset voivat kuitenkin tulla kaupungille liian kalliiksi - jolleivät rahakirstun vartijat laske mukaan sitä, että työn ostaminen myös tuo kaupungille rahaa, yrittäjien menestymisen muodossa.

- Yksi mahdollisuus on sekin, että käsityön harrastajat, vaikkapa jotkin neulontapiirit, alkavat tehdä lahjalapasia, Karhunen kaavailee.

Neulekahvilasta mallia

Kilpailun järjestämisessä oli vahvasti mukana vasta hiljattain eli vuoden 2012 marraskuussa toimintansa aloittanut neulekahvila Lentävä Lapanen. Kilpailun sato on helmikuun ajan esillä kahvilan näyteikkunassa.

Lentävä Lapanen on ehkä maailman ainoa neulekahvila, sanoo toinen omistajista, Tarja Jussila.

- Lankakaupoissa on kyllä kahvitteluiltoja, mutta me lähdimme ihan liikkeelle kaupan ja kahvilan yhdistämisestä, Jussila kertoo.

Nimikkolapaskilpailun voittajamallin tekijänoikeudet ovat Lentävällä Lapsella, kaupungilla ja Järvenpään käsityökeskuksella. Mallista on tekeillä myös tarvikepaketti, jonka sisältämien ohjeiden mukaan lapaset voi neuloa itse.

Kehitysjohtaja Karhusen mielestä lapaset kertovat hyvin siitä, mitä Järvenpää haluaa itsestään viestiä.

- Me olemme lämmin, läheinen, pehmeä kaupunki.

- Sitä lämpöä ja pehmeyttä me viemme omille nuorillemmekin, sillä kilpailuun tulleet mallilapaset annetaan etsivälle nuorisotyölle ja sitä kautta paleleville nuorille lämmikkeeksi, Minna Karhunen sanoo.

Lue seuraavaksi