Tupakkahuoneet katoavat - sisäministeriössä röyhyää vielä

Ministeriöt ovat pikku hiljaa luopuneet tupakoinnin sisätiloista. Työministeriössä ja eduskunnassa röyhyttelijöille on vielä kellarikoppi.

Kotimaa
Lappu tupakkahuoneen ovessa.
Yle

Suomi on pyrkinyt tiukin toimin suitsimaan tupakointia. Yksi keskeinen keino on ollut savukkeiden piilottaminen - viime vuoden alusta askit piilotettiin kaupoissa ja kioskeissa kaappeihin tai tunnuksettomiin numeroautomaatteihin.

Tupakkahuone heti ison vihersisäpihamme vieressä oli kuin salakapakka.

Kimmo Takamaa

Omilla työpaikoillaan päättäjät ovat panneet säppiin harrastukselle pyhitettyjä tupakkahuoneita.

Soittokierros virastomestareille kertoo, ettei virkamiesten tupakkahuoneita löydy enää juuri mistään ministeriöstä. Suomen 12 ministeriöstä kymmenessä ei enää ole sisäsijaa tupakointiin.

Valtionhallinnon tupakkatiloja on karsittu "luonnollisena poistumana" muutoissa ja tilojen modernisoinneissa. Näin esimerkiksi puolustusministeriössä, missä tupakkahuone hukkui remonttiin viitisen vuotta sitten. Puolustusministeriö kävi edellä ympäristöministeriötä: sieltä koppi poistettiin käytöstä kolme vuotta sitten.

- Tupakkahuone ministeriön parhaalla paikalla heti ison vihersisäpihamme vieressä oli kuin vanha salakapakka, eikä oikein enää vastannut ministeriön hakemaa mielikuvaa, sanoo ympäristöministeriön kehityspäällikkö Kimmo Takamaa.

- Vanhasta tupakkatilasta tuli käytävälle vähän ilmastoinnin kautta savun hajua, jolla perusteltiin "virallisesti" lopettaminen tupakoitsijoille.

Eduskunnan tupakkasalonki jyrätään

Sisäministeri Päivi Räsäsen väellä on vielä tupakointihuone. Sisäministeriössä saa polttaa vuosia tästä eteenpäin, kertoo henkilöstön kehittäjä Hanna Oranen.

- Talo on 80-luvulta ja tulossa on iso peruskorjaus kahden vuoden päästä. Siinä tupakkahuone lähtee, Oranen sanoo.

Siihen saakka huoneessa saa vetää henkosia.

Työ- ja elinkeinoministeriössä tupakkakoppi on hyvässä piilossa. Se löytyy Ratakadun rakennuksen kellarikerroksesta, kertoo johtaja Hannes Aulu. Hänen mukaansa koko tupakkaväki pistäytyy kuitenkin ulkona.

- En tiedä, käytetäänkö koppia ollenkaan, sanoo Aulu.

Eduskunnassa polteltiin vielä pari vuotta sitten näyttävän tupakkatilan lepotuoleilla. Se on tällä haavaa pois käytöstä ja raivataan pian ison kabinetin tieltä. Nykyisin on enää seisomakarsina kellarissa, toinen ylimmässä kerroksessa. Kaksi vuotta sitten kiellettiin myös ulkotupakointi muun muassa pääsisäänkäynnin edustalla.

Vielä 2000-luvulla on virkamiehet ovat saaneet tupakoida työhuoneissa. Ravintolatupakointi siirrettiin juomapöydistä koppeihin vuonna 2007.