1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU-maksukiista sekavoituu entisestään - Suomi poikkeaa itse tekemästään päätöksestä

Hallituksen ilmoittamat maksuluvut on laskettu valtiovarainministeriön omilla laskukaavoilla, vaikka EU-ministerivaliokunta päätti jo kesällä 2007 soveltaa komission laskutapaa.

Kuva: Yle/ Uutisgrafiikka

Hallituksen eilen ilmoittamat EU-maksuluvut on laskettu valtiovarainministeriön omilla laskukaavoilla, vaikka Suomen EU-ministerivaliokunta päätti jo kesällä 2007 soveltaa jatkossa komission laskutapaa "kuvattaessa Suomen maksuasemaa."

Ministerivaliokunta perusteli päätöstä "vertailtavuuden parantamisella". Valiokunnassa istuivat tuolloin muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok). Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk) toimi päätöksen esittelijänä.

Päätös tehtiin, koska maksuosuusluvuissa oli esiintynyt sekaannuksia Suomen käyttämän kahden laskutavan takia. Komission laskutavan luvuissa pidättäydyttiinkin julkisissa esiintymisissä sen jälkeen tiukasti - aina eiliseen saakka. Syy muutokseen ei ole vielä selvinnyt.

EU-ministerivaliokunnan päätös 15.7.2007 Kuva: Yle/ Uutisgrafiikka

Tiistaiset uudet EU-maksuluvut ovat siis kotimaista matematiikkaa, viikonloppuna julkisuudessa pyörineet summat taas on laskettu komission laskukaavalla. Komission laskutavalla Suomen nettomaksu vuodessa oli 50-80 miljoonaa euroa suurempi kuin valtiovarainministeriön laskelmassa.

- Muutokset johtuvat siitä, että perjantain luvut oli laskettu komission laskukaavan mukaan. Nyt tarkennetut luvut on ynnätty valtiovarainministeriön laskukaavalla, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) kertoi eilen Ylelle.

Virkamieslähteen mukaan mitään uutta päätöstä laskutavan muuttamisesta ei ole tehty, vaan aiemminkin on EU-maksuosuuuksia laskettu rinnakkain molemmilla laskutavoilla, Suomi-metodilla ja komissio-metodilla.

- Tulevaisuutta arvioitaessa Suomi-metodi on todettu oikeammaksi, totuudellisemmaksi. Se antaa oikeamman loputuloksen. Komission laskutapa on teoreettisempi, virkamieslähde kuvaa.

Virkamieslähteen mukaan lopullisia maksuosuuksia aikanaan jälkikäteen laskettaessa molemmat laskutavat antavat saman lopputuloksen, koska faktat ovat silloin tiedossa ja kaikilla samat. Mutta tulevaisuutta arvioitaessa ovat faktatkin osin arvioita, mistä seuraa eroja maksuosuuksiinkin.