Koe uusi yle.fi

Lukion rehtori odottaa jo "henkistä kevättä"

Elimäen lukion rehtori Kari Rajala suhtautuu tyynesti abien tulevaan penkkarijuhlintaan. Hänelle kevät alkaa sitten, kun aurinko näkyy aamukävelyllä taivaanrannan yläpuolella.

Kotimaa
YLE / Maija Tuunila

Kuluva viikko on vilkasta juhla-aikaa lukioissa. Keskiviikkona toisen luokan oppilaat järjestävät potkiaisia, joissa abiturientteja palkitaan leikkimielisesti niin kouluun kuin vapaa-aikaankin liittyvistä ansioista. Torstaina abit juhlivat penkkareita ja perjantaina tanssitaan vanhojentanssit.

Padallinen vettä parketille

Elimäen lukion rehtori Kari Rajala odottaa koulun juhlaputkea vuosien tuomalla tyyneydellä. Penkkarit sujuvat koululla nykyisin melko siististi, sillä abit joutuvat siivoamaan itse juhlapaikan.

Takavuosina siivouksen joutui hoitamaan nuorempi sukupolvi, ja sotkeminen saattoi yltyä melkoiseksi "koston kierteen" myötä. Rajala muistaa, kuinka yhtenä vuonna penkkareissa oli teemana viidakko ja juhlasaliin tuotiin teemaan sopiva suuri valurautapata. Pata täytettiin illalla vedellä, mutta yön aikana vedet olivat valuneet ympäri salin parkettilattiaa.

- Kun oppilaat soittivat minulle aamulla kertoakseen vahingosta, luulin sitä pilaksi. Siitä lähtien nesteiden tuominen saliin on ollut kiellettyä, Rajala muistelee.

Penkkaripäivänä osansa herjanheitosta saavat myös lukion opettajat. Opettajista väännetään esimerkiksi lauluja ja julisteita. Jos opettaja on kolmen vuoden aikana lipsautellut riittävästi, muistutetaan häntä niistä viimeistään penkkaripäivänä. Hyväntahtoista vinoilua myöntää kuulleensa myös rehtori itse.

"Henkinen kevät" alkaa tanssien jälkeen

Perjantain vanhojenpäivän jälkeen koulussa alkaa Rajalan mukaan "henkinen kevät". Maaliskuu on hyvin intensiivistä aikaa lukiossa kirjoitusten vuoksi ja hiihtoloman ja pääsiäisen vuoksi aika tuntuu kulkevan kuin pikakelauksella.

- Itselleni henkinen kevät alkaa silloin, kun aamulla kouluun kävellessä aurinko paistaa taivaanrannan yläpuolella, Rajala sanoo.