Hyppää sisältöön

Suomen pisintä rekkaa sompaileva nainen ei ratissa vapise

Suomen pisimmät täysperävaunuyhdistelmät ovat 25 metriä ja rapiat päälle. Sellaisen vauhti putoaa pakostakin ylämäkeen tultaessa, jolloin suomalainen henkilöauton kuljettaja yrittää ohitse, vaikka väkisin. Sen tietää Miia Sinkkonen, joka jatkaa ratissa sukunsa perinnettä.

Miia Sinkkosella on ajopelinään pisin Suomessa sallittu vetoauton ja täysperärekka, jolla on pituutta hieman päälle 25 metriä. Suurin sallittu paino on 60 tonnia. Kuva: Miia Sinkkosen kotialbumi

Hämeenlinnan Tuuloksessa asuvalla Miia Sinkkosella ei ollut muita ammattivaihtoehtoja.  Sinkkosten perheessä isä ajoi rekkaa, samoin veli, siskon mies ja siskon ex-mieskin.

Miia sai tuntumaa rekkaelämään jo pikkutyttönä nukkuessaan isän tukkirekassa.

- Enemmin olin tukkiautossa kuin menin hoitoon. Siellä oli kivempaan. Pääsin iskän kanssa huoltoaseman baariin. Tuuloksessa oli silloin vielä Teuron junabaari.

Miia Sinkkonen on ajanut rekkaa vuodesta 2005, ura on siis vasta alussa. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että ajaminen on unelmatyötä.

-En osaa muuta tehdä. Saan olla yksin ja touhuta. Näen Suomea. Välillä näkee selaista mitä ei haluakaan nähdä, kuten kolarit.

Kun laittaa parastaan niin menee miehiltä luu kurkuun

Suomalaiselle liikennekulttuurille Miia antaa kutosen. Kaikenlaista toheloa on tullut jo nähdyksi. Alla on pisin Suomessa sallittu täysperärekka. Tai jos tarkkoja ollaan niin yhdistelmän virallinen nimitys on _auton ja varsinaisen perävaunun yhdistelmä. _Yhdistelmän enimmäispituus on 25,25 metriä.

Sellainen hieman hyytyy ylämäissä ja silloin takana tulevalla henkilöautokuskilla loppuu hermo ja hän lähtee ajamaan ohitse vaikka mäessä olisi keltainen viiva. Jos tulee tilanne niin:

-Sitten vaan lyödään jarrut kiinni ja toivotaan että kuorma on kunnolla kiinni ettei se tule läpi mistään.

Kauneimmat maisemat tarjoaa Savonlinna, Jyväskylä ja Mikkeli

Isoa rekkaa ajava naiskuski saa välillä kuulla kommentteja miespuolisilta koiranleuoilta. Miia ei enää häkelly vaan taivuttaa jättirekakin oikeaan ruutuun.

-Kun laittaa parastaan niin menee miehiltä luu kurkuun, hän virnistää.

Miia on myös entisenä vpk-laisena ehtinyt nähdä millaista jälkeä tulee kun itsemurhakandin elämä päättyy asfaltille. Kuskin uralla hän ei ole sellaista ihmistä vielä ajovaloissa kohdannut.

-Mulla ura varmaan loppuisi siihen.

Vastapainoksi Suomi tarjoaa erilaisia maisemia ja vuodenaikoja. Miia pitää Savonlinnasta, Jyväskylästä, Mikkelistä, Heinolasta ja Lapista erityisesti talvella.

Toisaalta Helsinkiin ei kannata mennä lumisateella. Idän teillä tulee välillä vastaan täysin toisenlaisten kulttuurista tulevia venäläisiä, joita on parasta vain väistellä.

Tuskin Sinkkosen rekkasuku Miian loppuu. Hänellä on kaksi poikaa, joista toinen on viikot isän luona. Nuorempi haluaisi jo päästä äidin mukaan tien päälle.

- Hän roikkuu aina puntissa eikä meinaa päästää töihin. Silloin tuntuu raskaalta lähteä. Kun hän on kokonaan kuiva niin  saa tulla mukaan, lupaa äiti ja rekkakuski Miia Sinkkonen.