Oulusta maailman paras talvipyöräilykaupunki

Oulu niittää mainetta hyvänä talvipyöräilykaupunkina. Keskiviikkona Oulussa alkanut kansainvälinen talvipyöräilykongressi on kerännyt kiinnostuneita kymmenestä eri maasta.

Kotimaa
Pyöräilijä talvimaisemassa
Yle

Oulun talvipyöräilykulttuuria yritetään viedä nyt ulkomaille. Ensimmäinen kansainvälinen talvipyöräilykongressi alkoi keskiviikkona ja ulkomaiset vieraat ovat tempaisseet teeman tiimoilta muun muassa pyöräilemällä lentokentältä keskustaan.

Oululainen yhdyskuntasuunnittelun toimisto Navico teki talvipyöräilystä kyselyn noin 60 eri kaupungissa ympäri maailman. Oulu nousi kyselyssä kärkeen maailman parhaana talvipyöräilykaupunkina. Kaupunki sai kiitosta muun muassa laajasta pyörätieverkostosta.

Kymmenen parhaan kaupungin joukossa oli ainoastaan suomalaisia ja ruotsalaisia kaupunkeja.

Tuhat kilometriä aurattavaa

Kuntaliitoksen myötä Oulun pyörätieverkkoa riittää aurattavaksi lähes tuhat kilometriä. Aurausurakoita hoitaa kolme eri urakoitsijaa.

Kaupunki saa joka talvi kiukkuista palautetta pyöräteiden huonosta kunnosta. Kaupungin liikenneinsinööri Jorma Heikkinen myöntää, että kunnossaspidossa on parantamisen varaa.

- On iso urakka, kun joudumme tuhat kilometriä päivittäin auraamaan. Tienpätkien erilaiset olosuhteet johtuvat ajoituksesta. Meillä on useita koneita väylillä ja aina saumakohdat eivät satu samaan aikaan. Joudumme esimerkiksi alikulkujen kohdalla käyttämään erilaista konetta kuin pidemmällä tielinjalla. Aamulla töihin pyöräilevä kyllä huomaa tämän eron, Heikkinen toteaa.

Pyöräilykonkari harmissaan "tappajasepelistä"

Oululainen talvipyöräilykonkari Pekka Hartikka kertoo, että tänä talvena hänen pyörästään on puhjennut jo kymmenen kumia hiekoitussepelin takia.

Tappajasepeli pitäisi saada kokonaan teiltä pois.

Pekka Hartikka

- Tappajasepeli pitäisi saada kokonaan teiltä pois, Hartikka toivoo.

Hartikka luopui auton käytöstä jo 1990-luvun alussa. Hän on pääosin tyytyväinen pyörätieverkostoon ja teiden talvikunnossapitoon.

- Tiet hiekoitetaan ja hoidetaan hyvin, mutta jos lunta tulee viikonloppuna, auraus on selkeästi huonommalla tolalla, Hartikka sanoo.

Oulussa on otettu käyttöön palvelu, jossa netistä voi tarkistaa pyörätien reaaliaikaisen kunnon.