1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen hiiltyi: Aika säälittäväksi menee

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on närkästynyt EU-maksujen laskentatavasta syntyneestä kohusta. Kataisen mukaan kaksilla erilaisilla luvuilla ei ole tarkoitus hämätä kansalaisia.

Pääministeri Jyrki Katainen.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on närkästynyt EU-maksujen laskentatavasta syntyneestä kohusta.

- Kunhan kansalaisilla vain on maksimaalinen tieto, niin käytämme kaikkia niitä lukuja, joista jokaikinen kansalainen saa mahdollisimman kirkkaan ja läpinäkyvän kuvan, Katainen sanoi eduskunnan suuren valiokunnan kokouksen jälkeen.

Pääministeri ei kuitenkaan osannut selittää, miksi hän oli itse valtiovarainministerinä vuonna 2007 tekemässä päätöstä, jonka mukaan Suomessa selvyyden vuoksi käytetään vain komission laskutapaa.

- Itse asiassa aika säälittäväksi menee, Katainen vastasi.

EU-huippukokouksen jälkeen julkisuuteen kerrottiin ensin EU-komission laskutavan mukaiset luvut Suomen maksuosuuksista. Tiistai-iltapäivänä hallitus tiedotti sitten yllättäen arvioitujen maksujen pienentyneen. Tiedotteen tukena käytettiin valtiovarainministeriön laskutavalla saatuja lukuja vastoin hallituksen EU-ministerivaliokunnan aiempaa linjausta.

Pääministeri kiisti, että häntä hermostuttaisi vanhan päätöksen kaivaminen esiin.

- Ei hermostuta, vaan säälittää, Katainen sanoi sankan avustajakaartin hihitellessä vieressä.

Stubb: Voi Dziisus

Kataisen haastattelua seurasi sivusta myös eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.). Hänkään ei vaikuttanut järin tyytyväiseltä siihen, että pääministeriä hiostettiin vuoden 2007 päätöksellä.

- Voi Dziisus, Stubb puuskahti, kun Kataiselta kysyttiin, miksei hallitus noudata enää entistä linjaa.

Vuonna 2007 pääministeripuolueena oli keskusta. Silloisten hallituslähteiden mukaan linjaus komission laskutavan käyttämisestä tehtiin juuri vertailtavuuden takia, ettei nyt nähdyn kaltaista epäselvyyttä luvuista syntyisi.