Tavaratalon palo pölläyttäisi myrkkypilven koti-ikkunaan

Espoossa tiistai-iltana syttynyt elektroniikkaromun varastopalo johti poikkeukselliseen evakuointiin. Pelastusylitarkastaja korostaa, että teollinen toiminta ei ole ainoa riski vaan asutuksen lähellä voi olla myös muita vaaran paikkoja.

Kotimaa
Kauklahden tehdaspalon sammutustöitä keskiviikkoaamuna.
Kauklahden tehdaspalon sammutustöitä keskiviikkoaamuna.Ville Mättö / Yle

Espoon Kauklahdessa paloi tiistaina kierrätysyrityksen varasto. Palo levitti ympäristöön myrkyllisiä kaasuja. Asutuksen läheisyydessä seisova teollisuuslaitos ei kuitenkaan välttämättä ole erityinen ympäristöriski, muistuttaa pelastusylitarkastaja Matti Virpiaro Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

- Tämä kohde on peräisin 20-luvulta, ja asutus on kasvanut sen ympärille. Laitoksen toiminta ei sinänsä ole vaarallista. Se on kierrätyskeskus, jossa oli materiaaleja, jotka aiheuttivat palossa ongelmia, ylitarkastaja pohtii.

Tavaratalo palaisi komeasti

Kun tuli pääsee irti, voi lähiympäristöön levitä palokaasuja vaikka kerrostalosta. Voimalaitoksessa syttyvä tulipalo on ilmiselvä turvallisuusriski. Mutta palavia kemikaaleja voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

- Liikehuoneistoissa tai tavaratalossa voi olla paljon kemiallisia aineita, esimerkiksi keinokuituja. Emme voi välttyä siltä, että asutuksen lähellä on kaupallista toimeliaisuutta, pelastusylitarkastaja Matti Virpiaro Etelä-Suomen aluehallintovirastosta pohtii.

Evakuointi harvinaisen järeä toimi

Espoon Kauklahden tulipalossa vältyttiin henkilövahingoilta. Alueella jouduttiin turvautumaan evakuointiin, joka on harvinainen ja järeä turvatoimi.

- Oikeastaan on hyvä, että palo sattui ilta-aikaan. Iltapäivällä, kun lapset on yksin kotona ja aikuiset töissä, saattaa tulla monta paniikkia vanhemmilla, jotka tietävät, että lapset ovat yksin kotona.

Kauklahden varastopalossa viranomaisten yhteispeli toimi hyvin. Tulipaloja varten on tehty hyvä toimintasuunnitelmat. Aivan kaikkeen ei pelastasylitarkastajan mukaan voi valmistautua, lähes kaikkeen kuitenkin.

- Ei ole helppo sanoa, että kaikkeen olisi varauduttu, aina voi tulla yllätyksiä, joita ei ole osattu kuvitella. Mutta riskejä, joiden uskotaan olevan mahdollisia ja kuviteltavissa, kyllä niihin on varauduttu hyvin.