Koe uusi yle.fi

Niinistö vastaili venäläisradion kuuntelijoiden kysymyksiin

Lapsikaappauskohusta Niinistö totesi, että asiasta on levitetty Venäjällä väärää tietoa. Vierailu on huomioitu varsin laajasti Venäjän tiedotusvälineissä.

Kotimaa
Presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa toimittajien keskellä Suomen suurlähetystössä Moskovassa.
Presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa toimittajien keskellä Suomen suurlähetystössä Moskovassa, 12. helmikuuta.Jana Romanova / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö on jatkanut kolmatta vierailupäivää Venäjällä. Aamulla hänellä oli ohjelmassa käynti moskovalaisella Eho Moskvyi -radioasemalla. Ohjelmassa Niinistö vastasi toimittajien kysymyksiin sekä kuuntelijoiden sähköpostilla lähettämiin kysymyksiin. Noin tunnin kestänyt ohjelma oli simultaanitulkattu.

- Tunnelma lähetyksessä oli koko ajan rento, kertoo Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Ohjelman aluksi Niinistö tervehti kuuntelijoita venäjäksi. Samalla kävi ilmi, että hän opiskelee venäjää kerran viikossa.

Venäläisiä kiinnostaa kysymysten perusteella lapsikohu, josta Niinistö totesi, että asiasta on levitetty Venäjällä aivan väärää tietoa.

Muita aiheita olivat muun muassa Suomen viisumipolitiikka, suhde sotilasliitto Natoon ja itärajan jonot. Häneltä kysyttiin myös, aikooko Suomi vaatia Karjalaa takaisin. Niinistö vastasi, että Natoon ei olla menossa, Karjalaa ei olla vaatimassa ja että viisumiasiaa Suomi ei voi yksin ratkaista. Hän katsoi myös, että rajanylityksiä pitää helpottaa.

Niinistöltä kysyttiin myös, mitä mieltä hän on Venäjän uudesta tupakkalaista ja homoseksuaalisen tiedon kieltävästä laista.

- Venäjän lait ovat maan sisäinen asia, hän totesi. Entisenä tupakoitsijana Niinistö lohdutti venäläisiä, että tiukankin tupakkalain kanssa voi elää.

Niinistön vierailu on ollut varsin laajasti esillä Venäjän tiedotusvälineissä. Juttujen sävy on kuitenkin ollut melko kevyt, koska presidenteillä ei ollut eilen yhteistä tiedotustilaisuutta, arvioi Manninen.

Sekin oli jutuissa huomattu, että Niinistö kutsui Putinia "arvoisaksi keskushyökkääjäksi" ja varoitti, että hän on viime aikoina harjoitellut seuraavaa yhteistä jääkiekko-ottelua varten.