1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhkaristi otsassa merkitsee katumusta

Kuljen säkki päässä ja sirottelen tuhkaa päälleni, saattaa itseään soimaava suomalainen tokaista. Sanonnan juuret löytyvät Raamatusta, ja se liittyy myös paastoajan alkamiseen. Haminan seurakunnan pastorin oma paasto liittyy negatiivisiin ajatuksiin.

Kotimaan uutiset
Haminan seurakunnan pastori Jaana Kivekäs
Haminan seurakunnan pastori Jaana Kivekäs sanoo, että tuhkakeskiviikko voi symboloida katumuksen lisäksi puhdistautumista.

Luterilaisessa kirkossa alkoi keskiviikkona 40 päivän mittainen paastoaika, joka päättyy pääsiäissunnuntaina. Paastoajan alkamista nimitetään tuhkakeskiviikoksi. Monissa seurakunnissa voi osallistua messuun tai hartauteen, jonka yhteydessä pappi piirtää ihmisen otsaan ristin tuhkalla.

Risti otsassa kertoo katumuksesta

Haminan seurakunnan pastori Jaana Kivekäs sanoo, että tuhkaristi on hänellekin keskiviikon hartauden puhuttelevin osa. Tuhkasta ja vedestä tehdään seos, jolla pappi piirtää ristin alttarille polvistuvan otsaan. Lisäksi pappi lausuu sanat "Ota vastaan katumuksen merkki." Kivekkään mukaan kyse on katumuksen lisäksi vanhojen asioiden jättämisestä taakse.

- Tuhkaa on käytetty aiemmin myös esimerkiksi pyykinpesussa, joten sitä voi pitää myös puhdistautumisen vertauskuvana, Kivekäs sanoo.

Paasto voi olla myös henkistä

Tuhkakeskiviikkoa on nimitetty myös tuhkan ja säkin päiväksi ja sitä on vietetty keskiajalta asti. Perinne oli jonkin aikaa unohduksissa, mutta se elpyi jälleen 1900-luvun loppupuoliskolla. Säkkiin pukeutumisesta ja tuhkan sirottelusta löytyy mainintoja Raamatusta, ja se symboloi ihmisen katumusta tehdyistä tai tekemättömistä asioista. Katumuksen teema näkyy myös kirkoissa, joissa tekstiilit on vaihdettu katumuksen väriin violettiin.

Paastoaika on tarkoittanut monelle esimerkiksi lihansyönnistä pidättäytymistä. Pastori Jaana Kivekäs haluaa kuitenkin korostaa myös paaston henkistä puolta, 40:ssa päivässä kun ehtii pohtia kaikenlaista.

- Itse olen yrittänyt muuttaa ajattelutapaani positiivisemmaksi paaston aikana. Mutta se ei tarkoita, että ajattelisin asioista negatiivisesti taas paaston päätyttyä, vaan muutoksen pitäisi olla pysyvämpää, Kivekäs kertoo.

Lue seuraavaksi