1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamuja nolla, aamuja nolla!

Pohjalaislukioiden penkinpainajaiset noudattelevat tänään tuttuja perinteitä. Päivä on abeille odotettu ja sitä seuraavat tarkasti myös perheet. Alkoholi ja helavyön puukko pohjalaisesta kansallispuvusta pitää kuitenkin jättää penkkariaamuna kotiin.

Kotimaan uutiset
Seinäjoen lukion abit laualvat penkkaripäivänä perinteisesti kansallispuvuissa.
Seinäjoen lukion abit laualvat penkkaripäivänä perinteisesti kansallispuvuissa.Merja Siirilä / Yle

Abiturienttien pitkä koulu-uurastus loppuu tänään, kun lukioissa vietetään penkinpainajaisia. Penkkareihin kuuluu aina riemu ja jonkin verran remuaminenkin, vaikka päivän vietossa onkin sävyeroja kouluittain ja paikkakunnittain.

- Seinäjoen lukiossa abiturientit ovat jo kuusikymmentä vuotta esiintyneet penkkareissaan arvokkaasti kansallispuvut päällä, kertoo Seinäjoen lukion rehtori Tuula Lamminmäki.

- Aamu alkaa abien pitämällä aamunavauksella ja etenee siitä perinteisesti kello 13 alkavaan penkkariajeluun. Päivän tunnelma on vähän haikea ja kiitollinenkin, Lamminmäki kuvailee.

Vaasan lyseon lukiolla päivän odotettuihin hetkiin, kuuluu ns. abileffa.

- Leffassa parodioidaan koulun toimintaa ja se näytetään kaikille aamupäivällä. Lauluja meillä ei ole, sillä niitä pitäisi tehdä lähemmäs kuusikymmentä, koska opettajakunta on niin iso nykyään, sanoo Vaasan lyseon lukion rehtori Kari Kukkohovi.

Helavyö ilman puukkoa

Penkkaripäivän vietto noudattelee perinteitä, mutta vaikka päivän kulku tulee jo lukiovuosina opiskelijoille tutuksi, sen viettämisen periaatteet käydään aina läpi ennen h-hetkeä.

- Joskus ennen meillä näkyi alkoholiakin, mutta ei nyt enää, arvelee Seinäjoen lukion rehtori Tuula Lamminmäki.

- Alkometriä ei tarvita, sillä uskon että abiturientit uskovat ohjeita siitä, ettei alkoholia käytetä, myötäilee myös rehtori Kari Kukkohovi Vaasan lyseon lukiosta.

Vaasassa penkkaripäivän perinteet ovat muuttuneet. Rauhallisempaan suuntaan.

- Olisiko syynä nykyinen lukion luokattomuus. Se, että nykyään niin vahvaa luokkahenkeä ei enää synny oppilaiden keskuudessa. Sitä mukaa penkkaripäivän vietto on muuttunut siistimmäksi. Muistan miten vielä joskus kahdeksankymmentäluvulla koulua sotkettiin ja sisään tuotiin jopa sahanpurua, muistelee Kari Kukkohovi.

- Tosin, kun meillä abit pukeutuvat karnevaaliasuihin, niiden suhteen rauhallisuus ei ole levinnyt. Puvuissaan abit ovat osoittaneet viime vuosina lahjakkuutta ja niihin on panostettu. Niissä on menty monipuolisempaan suuntaan, Kukkohovi naurahtaa.

Seinäjoen lukiossa turvallisuusmääräykset vaikuttavat myös kansallispukuun.

- Kansallispuvuissa saa olla helavyö, mutta se puukko pitää jättää kotiin, sillä teräaseita ei kouluun saa tuoda, Lamminmäki opastaa.

Lue seuraavaksi