1. yle.fi
  2. Uutiset

Nukutus tepsii aggressiivisiin syöpäsoluihin

Tutkijat löysivät syyn siihen, miksi joissain syövissä nykyinen hoito ei tehoa riittävän hyvin.

terveys
Syöpäsoluja mikroskooppikuvassa.
Syöpäsolu ottaa jalat alleen ja irrottautuu muusta kasvaimesta.Turun yliopisto

Rintasyövän hoidon onnistumista ohjaava mekanismi on löydetty Turun yliopistossa johdetussa tutkimuksessa. Havainnon myötä on mahdollista, että osalle potilaista voidaan jatkossa antaa juuri hänen syöpäänsä parhaiten tehoava hoito.

Tutkimus pohjaa viime vuosina vahvistuneeseen ajatukseen, että syöpäsolujen tappamisen rinnalla hyvänä hoitomuotona on syöpäsolujen ajaminen peruuttamattomaan kasvun pysähtymiseen eli senesenssiin.

Ongelmana on ollut, että esimerkiksi 90 prosentissa munasarjasyöpiä ja 50 prosentissa rintasyöpiä on mekanismi, joka estää senesenssiin ajautumisen. Tästä syystä ne syöpäsolut, jotka eivät kuole kemoterapiassa, saattavat muuttua entistä aggressiivisemmiksi sen sijaan, että ne vaipuisivat senesenssiin eli ”uneen”.

Uusi menetelmä perustuu erilaisten proteiinien vuorovaikutusten selvittämiseen. Nyt tutkijoilla on työkalut ohittaa syöpähoitoja laimentava mekanismi. Tällä tavoin sellainenkin syöpäsolu, joka ei nykyhoidolla talttuisi, saadaan nukahtamaan.

Tutkijoiden mukaan tuloksista voitaisiin saada hoitohyötyjä jo parissa vuodessa, mikäli löytyy rahoitusta kliinisten kokeiden tekoon. Pidemmän tähtäimen suunnitelmana on uusien lääkkeiden kehittäminen.

Tutkimusta johti Jukka Westermarck, joka työskentelee Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tutkijaprofessorina Turun yliopiston ja Åbo Akademin Biotekniikan keskuksessa.

Hänen työryhmänsä lisäksi tutkimukseen osallistui tiiviisti Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Heikki Joensuun tutkimusryhmä sekä lukuisia kansainvälisiä tutkijoita. Tutkimus tehtiin Juseliuksen säätiön, Syöpäjärjestöjen ja Suomen Akatemian tuella.

Lue seuraavaksi