Rasismitutkijoihin kohdistunut uhkailu poliisin ulottumattomissa

Ulosteen tuhrimista yliopistotutkijan kotioveen, häiriköintiä luennoilla ja uhkaavia tekstejä internetissä. Poliisi ei pääse tutkimaan Joensuussa tapahtuneita uhkauksia, koska asianomistajat eivät ole niistä ilmoittaneet.

Kotimaa

Poliisi ei ole toistaiseksi päässyt tarttumaan yliopistotutkijoihin kohdistuneisiin uhkauksiin Joensuussa.

Yle Pohjois-Karjala kertoi keskiviikkona, että rasismitutkijat ovat saaneet uhkauskirjeitä ja heitä on solvattu internetissä. Erään tutkijan kotiovea oli sotkettu ulosteella. Myös luennoilla on ollut uhkaavia tilanteita.

Pohjois-Karjalan poliisille tai suojelupoliisille ei ole ilmoitettu uhkaavista tilanteista. Laittomat uhkaukset ovat asianomistajarikoksia, jolloin uhkauksen kohteen tulisi itse ottaa yhteyttä poliisiin.

Poliisi tietenkin seuraa tilannetta ja tarvittaessa puuttuu siihen.

Jorma Alvila

Rikosylikomisario Jorma Alvila Pohjois-Karjalan poliisista sanoo, että mikäli uhkaukset vaikuttavat vakavilta, on syytä ottaa yhteys poliisiin.

- Niitä tulee harkita sen mukaan, onko ne tosia ja täytyykö niihin suhtautua vakavasti. Jos tilanne on sellainen, että ne ovat vakavasti otettavia, niin kyllähän niistä on syytä poliisille ilmoittaa. Poliisi tietenkin seuraa tilannetta ja tarvittaessa puuttuu siihen.

Rikosylikomisario ei usko siihen, että uhkailua kokenut ei uskaltaisi koston pelossa ottaa yhteyttä virkavaltaan.

- No se tuntuu kyllä aika vieraalta, toteaa Jorma Alvila.