Suuruus ei ole välttämättä halpaa vanhustenhoidossa

Harjavallasta löytyvä pieni yksityinen hoitokoti tarjoaa tehostettua palveluasumista 77 euron vuorokausihinnalla. Tähän hintaan eivät muut hoitokodit Satakunnassa ole pystyneet.

Kotimaa
Nainen lykkää vanhusta pyörätuolissa osaston käytävällä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Yle Satakunta kysyi kunnilta, millaisia hintoja ne maksavat ostaessaan vanhustenhoidossa palveluja yksityisiltä. Vanhuspalvelukyselyn mukaan kuntien ympärivuorokautisesta hoidosta maksama hinta vaihtelee hoitomuodosta ja -tasosta riippuen 77 ja 250 euron välillä.

Kyselyn halvin esimerkki löytyi Harjavallasta, jossa kunta maksaa yksityiselle palveluntuottajalle tehostetun palveluasumisen ympärivuorokautisesta hoidosta 77 euroa vuorokaudessa. Kyseessä on pieni hoivakoti, joka tuottaa peruspalveluita tehostettuun palveluasumiseen.

- He eivät pysty esimerkiksi hoitamaan raskashoitoisia asukkaita eikä heillä ole kovasti dementoituneita, vaan kyseessä on aivan normaalia tehostettua palveluasumista, yhden hoitajan autettavana, kertoo Harjavallan vanhuspalveluiden päällikkö Leila Saarela.

- Kun on pieni yksikkö ja asiakaskunta on pysynyt suurinpiirtein samana ja henkilökunta on pysynyt samana, eikä suuria vaihteluita näiden asioiden suhteen ole tapahtunut, niin hintakin on pysynyt ihan kohtuullisena, Saarela arvioi.

- Myös palvelun laatu on ollut loistavaa ja myös asiakkailta ja omaisilta saatu palaute tukee tätä meidän näkemystä, Saarela toteaa.

Luvia sitoutunut ostamaan kallista "spesiaalihoitoa"

Kallein esimerkki löytyi Luvialta. Kunta on tehnyt sopimuksen 250 euron vuorokausimaksusta erään yksityisen palveluntarjoajan kanssa.

- Tämä on tällänen yksittäinen palvelumaksu, joka meillä on kotiuttavaan kuntoutukseen. Jos henkilö on ollut operaatiossa - vaikkapa lonkkaleikkauksessa - niin se on sellaista spesiaalia kuntouttavaa hoitoa yksityisellä palveluntarjoajalla, sanoo Luvian perusturvajohtaja Anita Paavola.

- Tälläistä hoitovuorokautta ei ole vielä kertaakaan toteutunut, mutta sopimus meillä on kuitenkin olemassa, Paavola tähdentää.