1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lastensairaalalle kelpaa jokainen auttava ropo

Tukiyhdistys aikoo kevään aikana kerätä uudelle lastensairaalalle miljoonia euroja. Yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä toivotaan yhteensä 30 miljoonan lahjoituksia. Jos varainkeruussa onnistutaan, voisi HUS:in uusi lastensairaala olla toiminnassa jo neljän vuoden kuluttua.

Kotimaan uutiset
Lastenklinikan tilat ovat käyneet pienille potilaille ahtaiksi.
Yle

Uuden lastensairaalaan rakentamisella on polttava kiire. Vanhat Lastenklinikka ja Lastenlinna alkavat repeillä liitoksistaan. Käytävät ovat ahtaat, vanhempien yöpymiselle ei ole tilaa, sisäilmaongelmat vaivaavat. Myös moni muu asia on 40-luvulla valmistuneiden rakennusten iän vuoksi rempallaan.

Lastenklinikan johtava ylilääkäri Jari Petäjä on hyväksynyt yksityisen rahan vetoavuksi, koska mikään muu ei ole auttanut.

- Perinteisillä tavoilla on yritetty vuosikausia ja aika on käynyt vähiin. Nämä rakennukset eivät yksinkertaisesti enää kelpaa tähän tarkoitukseen. Meillä on jo täällä sisällä pakkoevakuointeja tiloihin, joita ei päästä korjaamaan ennen kuin tämä sairaala on tyhjä, Petäjä kuvailee sairaalan arkea.

Perinteisillä tavoilla on yritetty vuosikausia ja aika on käynyt vähiin.

Jari Petäjä

Justus Voimahali houkuttelee ihmisiä osallistumaan

Viime kesänä joukko suomalaisia talouselämän ja kulttuurin vaikuttajia kyllästyi odottelemaan kädet ristissä uuden lastensairaalan perustamista. He perustivat tukiyhdistyksen vauhdittamaan sen toteutusta.

Vaikka yhdistyksellä on takanaan vasta puoli vuotta vaikuttamistyötä, on hanke jo tuttu yli kolmannekselle suomalaisista. Keskiviikkona käyntiin polkaistu varainkeruukampanja toivoo kukkaronnyörien löysentyvän yhdessä jos toisessakin taloudessa.

Vaikka kilpailu auttamishalusta on kovaa, ei kampanjan suunnitelleessa mainostoimisto BOB Helsingissä haluta mässäillä pienten potilaiden hädällä.

- Aihe tuntui aika herkältä ja aralta. Toivottavasti tämä erottautuu muista varainkeruukampanjoista siinä, että tämä on sävyltään hirveän positiivinen ja iloinen. Tässä on Justus Voimahali niminen hahmo, joka on pieni lapsi, joka lapsen uteliain silmin tarkastelee sairaalaa, toimitusjohtaja Jukka Kurttila kuvailee.

HUS tulee uuteen sairaalaan vuokralle

Uuden lastensairaalan rakentamisen on arvioitu maksavan 160 miljoonaa euroa. HUS:ilta ja valtiolta odotetaan pottiin 40 miljoonaa kummaltakin. Sairaalan rakentaa ja omistaa tarkoitusta varten perustettu säätiö.

Tukiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Berner pitää keräystä luontevana tapana hankkia lisärahoitusta kansallisesti tärkeälle rakennukselle.

- Tässä on kyse nimenomaan kiinteistöstä ja rakennuksesta. HUS:in tehtävä ei ole omistaa kiinteistöä vaan hoitaa lapsia sen sisäpuolella, Berner muistuttaa.

Jos ajatellaan, että jokainen maksaisi viisi euroa, niin me olisimme jo tavoitteessamme.

Anne Berner

Uusi sairaala muuntuu ajan vaatimusten mukaan

Meilahteen, nykyisen Lastenklinikan ja Naistenklinikan rakennusten väliin nousevan sairaalan suunnitelmat ovat jo pitkällä. Tällä kerralla halutaan varmistaa myös se, etteivät tilat vanhene alta aikayksikön.

- Aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin, me otamme suunnittelussa huomioon muuntojoustavuuden eli sen, että sairaalaa voidaan jatkuvasti muokata muuttuvan käytön tarpeisiin, johtava ylilääkäri Jari Petäjä huomauttaa.

Anne Berner toivoo, että kaikki suomalaiset pitävät talkoisiin osallistumista yhtä itsestään selvänä asiana kuin hän itse.

- Toivon henkilökohtaisesti ihan hirveästi, että tämä olisi sellainen asia, joka toisi meitä yhteen. Ja jos ajatellaan, että jokainen maksaisi viisi euroa, niin me olisimme jo tavoitteessamme.

Lue seuraavaksi