Kansa ärähti: Sananvapauden käyttäjät leimataan rasisteiksi

Itä-Suomen yliopiston rasismi- ja maahanmuuttotutkijoiden suut yritetään tukkia. Tutkijat ja opettajat ovat saaneet muun muassa uhkaus- ja solvauskirjeitä. Ammattijärjestöt ja yliopiston johto pitävät tilannetta erittäin vakavana. Netissä keskustelu kävi kuumana ja uhkaa leimaantumisesta pidetään suurena.

Kotimaa
YLE

Itä-Suomen yliopiston tutkijoita on uhkailtu. Rasismi- ja maahanmuuttotutkijoiden työhön pyritään vaikuttamaan ja heille on tullut nimettömiä uhkailukirjeitä kotiin. Tutkijoiden ulko-ovia ja postilaatikoita on töhritty ulostella. Nettikeskustelussa paljastetaan, että mielipiteiden jakamiseen liittyy pelkoa.

_Pelkään. Paljon ja koko ajan. Kassajonossakin tulee väkisinkin miettineeksi, onko vieressä oleva äänestänyt natseja eduskuntaan. Pelkään läheisteni puolesta. Omasta puolestani. _

_Pelkään tätä porukkaa niin paljon, etten tätäkään kommenttia uskalla kirjoittaa omalla nimelläni. _

Keskustelu sananvapaudesta ja mielipiteiden julkistamisesta omalla nimellä vaikutti monen mielestä käänteiseltä.

Uutisessahan kerrottiin Itä-Suomen yliopiston rasismitutkijoiden joutuneen hyökkäyksen kohteeksi, mutta lähes kaikki yleisökommentit todistelevat, kuinka maahanmuuttokriitikot ne vasta uhreja ovatkin.

Leimaantuminen rasistiksi pelottaa

Useat nettikirjoittajat kertovat, että maahanmuuttokriittisyys tulkitaan helposti rasismiksi. Leimaantumisen pelossa saatetaan jättäytyä pois ajankohtaisesta keskustelusta.

En uskalla sanoa mielipiteitäni työpaikalla. Rasistin leima on uhkaava ja pelko joutua eristetyksi työyhteisössä.

Sananvapauden rajoittamiseen törmää lähinnä kriittisiä äänenpainoja antaessa.

_Rasismi taas on tämänpäivän Suomessa lähestulkoon pahinta mitä ihminen voi tehdä, joten leimaantuminen on todellinen riski. _

Voin sanoa, että pyrin katsomaan tarkasti missä sanon mielipiteeni suoraan sillä työ on valmiiksi hankalaa saatika sitten vielä jos joutuu luokitelluksi joidenkin määrittelemään ääriainekseen.

Ilmapiiriä punnitaan historian valossa

Osa kirjoittajista ajattelee, että Suomessa vallitsee nyt samanlainen henki kuin Saksassa ennen toista maailmansotaa.

_Nyt puhutaan ihan samoilla fraaseilla kuin mitä Saksassa 1930-luvulla. _

Historia on täynnä tapauksista jossa ihminen on menettänyt henkensä taloudellisista, poliittisista tai uskonnollisista eriävistä mielipiteistä.