Rehtori Vartiainen: "Tutkijan vapautta ei saa rajoittaa"

Itä-Suomen yliopiston rasismi- ja maahanmuuttotutkijoiden suut yritetään tukkia. Tutkijat ja opettajat ovat saaneet muun muassa uhkaus- ja solvauskirjeitä. Ammattijärjestöt ja yliopiston johto pitävät tilannetta erittäin vakavana.

Kotimaa
Lehtori Päivi Harinen huoneessaan Itä-Suomen yliopistossa.
Sakari Partanen / Yle

Lehtori Päivi Harinen sai 1990-luvulla, Joensuun skiniaikaan uhkaussoittoja kireä-äänisiltä, vihaisilta nuorilta miehiltä. Nyt hän on saanut solvauskirjeitä ja uhkauksia, mutta on säästynyt kuitenkin pahimmilta.

Se viestii, että tiedän, missä asut.

Päivi Harinen

- Mulla on toistaiseksi ollut vielä sellainen tilanne, että koti on saanut olla rauhassa. On tutkijoita, joiden kotioveen on tahrittu ulosteita ja postilaatikkoon on laitettu kakkapaketteja. Se viestii, että tiedän, missä asut.

Maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja rasismia tutkivien yliopistoihmisten suut yritetään tukkia ja kynät katkaista.

- Se on minusta hirveen nurinkurista. Kun ollaan kauheen kriittisiä siitä, että maahanmuutto Suomeen aiheuttaa paljon ongelmia. Sitten kun me tehtäs tutkimusta siitä - sehän ansaitsisi tulla tutkituksi - niin se on sitten se paha, mitä vastaan hyökätään, Harinen ihmettelee.

Päivi Harinen sanoo, että tutkijoiden työtä ja tutkimuksia saa tietenkin arvostella. Mutta uhkauskirjeillä, solvauksilla, hyökkäyksillä sosiaalisessa mediassa ja ulosteilla ei ole mitään tekemistä sananvapauden ja kriittisen keskustelun kanssa. Ja rasismi on rikos.

Yliopistojen yhteinen ongelma

Ongelma ei ole yksin Itä-Suomen yliopiston. Joensuun kampuksella todetaan yhteen ääneen, että samaa tapahtuu myös muissa yliopistoissa, mutta tähän mennessä vain Itä-Suomi on rohkeasti tuonut asian julki.

Pitäisikö nyt kaikkien yliopistojen lähteä yhteiseen rintamaan ja sanoa, että tämä ei käy?

- Kyllä varmaan. En tiedä nyt sellaisten julkilausumien tekemistä, mutta yliopistojen on syytä tulla ulos silloin, kun tutkijoiden vapautta yritetään rajoittaa, rehtori Perttu Vartiainen sanoo.

Miten vakava asia se yleisesti ottaen on, kun yliopiston ja tutkijoiden vapautta koetetaan rajoittaa?

- Se on periaatteellisesti erittäin iso asia, koska yliopiston perusluonteen vuoksi meitä ei saisi mikään tällainen seikka rajoittaa, Vartiainen toteaa.

"Tämä on selkeä painostusyritys"

Itä-Suomen yliopiston ammattijärjestöt pitävät nykyistä tilannetta erittäin vakavana. Julkisalan koulututettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmies Antero Puhakka sanoo, että tietyt ryhmittymät haluavat sulkea tutkijoiden ja opettajien suut.

- Tämä on selkeä painostusyritys. Yritetään määrittää yliopiston ulkopuolelta mitä saa tutkia, miten saa puhua ja saavatko tutkijat olla julkisuudessa. Se on sellaista, mitä mikään henkilöstöjärjestö ei voi hyväksyä, Puhakka sanoo.