1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunnanhallituksen syyte horjuu säätiön käräjillä

Kaustislainen kunnanhallituksen jäsen todisti, että valtuuston vaatimat talousselvitykset toteutuivat kun Kansanmusiikkisäätiön lainatakaus pantiin kunnassa täytäntöön. Vastaajien avustajat pitivät todistusta niin vahvana, että luopuivat osasta todistajiaan.

Kuva: YLE / Petri Kuikka

Kansanmusiikkisäätiö kääntyi kunnan puoleen syksyllä 2007 kun festivaalien 40-vuotisjuhlat oli mennyt mönkään. Säätiö halusi 400 000 euron luotolle Kaustisen kunnan omavelkaisen takauksen. Valtuusto asettui yksimielisesti takauksen kannalle, kun keskiviikkona oikeudessa todistanut valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen esitti, että takauksen ehdoksi liitetään vaatimus tietyistä talousselvityksistä.

Keskustavaltuutetun todistuksen mukaan selvityspyyntö oli täsmälleen samansisältöinen kuin valtuuston kokouksessa perussuomalaisten hetkeä aiemmin esittämä selvityspyyntö, joka kaatui äänestyksessä.

- Selvitysten pyytäminen oli poliittinen, taktinen veto. Tarkoitus oli saada sen avulla kaikki takauksen taakse, kuten kävikin.

Syyttäjän mukaan kunnanhallitus olisi syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen toimeenpannessaan valtuuston päättämän takauksen ilman vaadittuja talousselvityksiä.

- Selvityksiä pyydettiin, ne saatiin ja ne myös tyydyttivät, todisti valtuutettu.

Todistaja oli poliisin esitutkinnassa sitä mieltä, että selvityksiä ei annettu. Syyttäjä kovistelikin siitä todistajaa.

- En muistanut sitä silloin. Minut kutsuttiin seuraavaksi aamuksi poliisin puheille, en voinut valmistautua. Selvitykset tulivat mieleeni vasta myöhemmin kun muistelin asiaa. Löysin myös jaetut selvitykset arkistoistani.

Valtuutetun löytämät selvitykset on liitetty oikeusjutun kirjallisiin todisteisiin. Vastaajien avustajat pitivät todistusta niin vahvana, että se heidän mielestään riittää syytteen kaatumiseen. Avustajat luopuivat tämän vuoksi neljän eri todistajan kuulemisesta. Puolustus painosti syyttäjää luopumaan kyseistä syytekohdasta, mutta tähän hän ei taipunut, vaikka näytti ankarasti miettivän tätäkin vaihtoehtoa. Kyseisen syytekohdan käsittelyyn on varattu maaliskuussa pari päivää, jonka aikana oli tarkoitus kuulla 11 todistajaa. Syytekohta on puhuttanut voimakkaasti koko prosessin ajan. Syyttäjä muun muassa lievensi takaukseen liittyvää kunnanjohtajan syytettä jo joulun alla,

"Säätiön hallitus oli toimintakyvytön"

Keskiviikkona todistaneet säätiön hallituksen jäsenet todistivat, että edesmennyt puheenjohtaja, maakuntajohtaja Altti Seikkula piti säätiötä tiukasti näpeissään. Tietoa hallituksen jäsenille jaettiin niukasti eikä vastakkaisia mielipiteitä suvaittu.

- Puheenjohtaja ei aina antanut puheenvuoroa kun tiesi kritiikkiä olevan tulossa. Hän myös päätti mitä pöytäkirjoihin laitettiin, kaikkea sinne ei laitettu.

- Minua vaivasi koko ajan, että esityslistalla päätösesitykset olivat valmiina, ei niitä saanut muutettua, sanoi toinen hallituksen jäsen.

- Jos asioista kysyi, Seikkula vastasi, että tässä ei ole mitään hätää. Rahaa järjestyy, muisteli kolmas todistaja.

Säätiön hallitus oli päättänyt muun muassa Kansantaiteenkeskuksen saneerausohjelmasta, johon liittyi irtisanomisia. Seikkula perui kuitenkin omalla päätöksellään hallituksen ja säätiön asiamiehen selän takana irtisanomisia. Hallitus oli päättänyt myös omasta ohjelmatuotannosta luopumisesta, mutta tämäkään ei toteutunut. Vastaajien mukaan säätiön hallitus ajautui toimintakyvyttömäksi, koska sovittuja asioita ei toteutettu.

- Lamaannuin ja turhauduin kun mitään ei tapahtunut. Jäin säätiön kokouksista pois yli vuodeksi. Palasin pariin kokoukseen kun Seikkula ajoi vahvasti Jorma Jokinivan erottamista asiamiehen paikalta. Halusin tukea Jokinivaa.

Hallituksen jäseniä ja asiamiehiä syytettään muun muassa siitä, etteivät he tehneet mitään Kansanmusiikkisäätiön talouden tervehdyttämiseksi. Hallituksen jäsenet kertoivat, että useisiin säästötoimenpiteisiin ryhdyttiin.

- Uskon että säätiö olisi selvinnyt jos Seikkula ei olisi erottanut asiamies Jorma Jokinivaa. Hänellä oli hyviä ideoita talouden tervehdyttämiseksi, mutta niitä ei päästy toteuttamaan, kertoi kaksikin eri todistajaa.

Todistajat kritisoivat myös useita EU-hankkeita, jotka paisuttivat säätiön kuluja. Hankkeiden johdosta säätiö palkkasi lisää työntekijöitä, monien työsuhde jatkui vielä projektin loppumisen jälkeenkin.