Onnettomuustutkintakeskus tutkii Laukaan romahduksen

Rakenteissa pitää olla vikaa, jos ne pettävät tällaisen lumimäärän alla, sanoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen.

Kotimaa
Pelastusajoneuvoja Laukaan ratsastuskoulun lähistöllä.
Pelastusajoneuvoja Laukaan ratsastuskoulun lähistöllä 13. helmikuuta.Janne Nousiainen / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus ryhtyy selvittämään laukaalaisen ratsastusmaneesin katon romahtamista.

Tutkinnanjohtaja Kai Valosen mukaan onnettomuus oli niin vakava, että siitä aloitetaan tutkinta. Paikalle aiotaan mennä torstaina heti päivän valjettua. Tutkimus aloitetaan paikkatutkintasunnitelmalla ja varsinaisella paikkatutkinnalla.

Turman syyksi epäillään katon lumitaakkaa. Valosen mukaan se, että Suomessa on lunta, ei ole yllätys. Rakenteet pitää mitoittaa niin, että ne kestävät normaalin lumen painon.

Laukaassa ei edes ole merkittävästi lunta, joten rakenteessa pitää olla jotain vikaa, jos se tällaisen lumimäärän alla pettää, sanoo Valonen.

Kantavien rakenteiden pettäminen sattuu Valosen mukaan tyypillisesti juuri talvella, jolloin katoilla on lunta. Menneinä vuosina turmia on yleensä ollut maalis-huhtikuussa, kun lumikuormaa on kertynyt niin paljon, että heikoimmat katot sortuvat.

Hänen mukaansa kuolemaan johtaneita hallisortumia ei ole ollut Suomessa 2000-luvulla. Loukkaantumisia sen sijaan on sattunut.

- Tässä ei nyt tuuria ollut, eikä tuurin varassa voida mennäkään. Pitäähän rakennusten tällaiset kestää, Valonen sanoo.

Valosen mukaan rakenteiden pettämisonnettomuuksissa on viimeksi kuollut ihminen vuonna 2003, mutta turma sattui kesällä ja oli erityyppinen.