Laukaan onnettomuustutkinta voi kestää vuoden

Laukaan romahtaneen ratsastusmaneesin kaltaisia rakennuksia voi olla enemmänkin. Keskiviikkoisessa turmassa kuoli yksi lapsi. Ensiarvioiden mukaan maneesin olisi pitänyt kestää alueella sataneen lumen paine.

Kotimaa
Romahtanut ratsastusmaneesi Laukaassa.
Ratsastusmaneesi romahti Laukaassa keskiviikkona.Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus aikoo aloittaa Laukaan romahtaneen maneesin tutkinnan heti torstaina päivän valkenemisen jälkeen.

- Paikkatutkinta on vasta alkamassa. Kun päivä valkenee, niin meidän tutkijat ovat siellä paikalla muiden viranomaisten kanssa suunnittelemassa paikkatutkintaa, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen.

Valosen mukaan tarkoitus on miettiä, kuinka koko 1 700 neliömetrin suuruinen halli ja sen rakenteet ja muu tilanne turmapaikalla käydään läpi.

Tutkinta kestää jopa vuoden

Valosen alustavan arvion mukaan tutkinta kestää puolesta vuodesta jopa vuoteen.

Onnettomuudesta tehdään aika laaja tutkimus. Tavoitteena on käydä läpi muun muassa suunnittelu, rakennusvaihe ja viranomaistoiminta tämän hallin osalta.

- Vielä ei ihan tiedetä, kuinka kinkkiseksi tämä kääntyy.

Ensimmäiseksi halli ja tapahtumapaikka pitää kokonaisuudessaan dokumentoida ja valokuvata. Sitten pitää tehdä tapahtumapaikkapiirros.

- Sen jälkeen voidaan kiinnittää huomiota niihin rakenneosiin, jotka kaipaavat tarkempaa tutkintaa. Ja tietysti silminnäkijöiden kuulemiset ovat alkuvaiheessa tärkeitä, Valonen kertoo.

Halli oli teräsrakenteinen ja se oli noin yhdeksän metriä korkea. Halli oli rakennettu ilmeisesti vuonna 1995.

Valosen arvion mukaan kattojen ei pitäisi romahtaa alueella sataneiden lumien painosta.

- Kattojen ei pitäisi tämmöisillä lumikuormilla sortua, Valonen huomauttaa.

Vastaavia halleja voi olla enemmänkin

Valosen mukaan 2000 luvalla rakennetut hallit ovat selvästi vanhempia halleja turvallisempia muun muassa rakennusprosessien kehittymisen ansiosta.

- Mutta ongelma sitten ovat tämmöiset vanhemmat hallit, joita Suomessa on paljon.

Valosen mukaan ne vaan pitää käydä läpi ja varmistaa, että ne ovat turvallisia. Tarkistaminen on omistajan vastuulla.

Hallien määrää ei kukaan tiedä.

- Se on selvää, että sellaisia halleja on, jotka eivät suurta lumikuormaa kestä. Lähinnä on sattumaa, mimmoisia ne vahingot ovat.

Valonen muistuttaa, että jos nyt alkavat tutkinnan aikana selviää joitain puutteita esimerkiksi vastaavissa halleissa, niin uusia ohjeita ollaan valmiita antamaan nopeastikin.