1. yle.fi
  2. Uutiset

Nimi, ikä ja äidinkieli pois työhakemuksesta

Helsingin kaupunki kokeilee nimetöntä työnhakua. Tavoitteena on, että huomio kohdistuu erityisesti hakijan osaamiseen ja työkokemukseen.

Kotimaan uutiset
Nuori etsii työpaikkaa Työ- ja elinkeinotoimiston  työnhakupalvelujen sivuilta.
Jarno Mela / Lehtikuva

Helsingin kaupungin työnhaussa ei nimi paina. Kaupunki kokeilee nimetöntä rekrytointia, jotta huomio kohdistuisi erityisesti hakijan osaamiseen.

Käytännössä työnhakija lähettää sähköisen hakemuksensa normaalisti kaupungin työnhakujärjestelmään. Hakemuksesta poistetaan henkilökohtaiset tiedot, kuten nimi, ikä, sukupuoli ja siviilisääty. Myöskään kansalaisuus tai äidinkieli eivät jää näkyviin. Nimetön työnhakuprosessi ulottuu työhaastatteluun asti.

- Meidän tarkoitus on testata sitä, onko tulos tässä rekrytointiprosessissa toinen, kuin meidän perinteisessä tavassa, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo.

Helsingin kaupunki toivoo, että nimetön haku edistää hakijoiden tasapuolista kohtelua. Tulensalon mukaan työyhteisöissä ollaan yhä tottumattomia henkilöstön monimuotoisuuteen.

- Meillä on lähtökohtana se, että saataisiin tänne mahdollisimman monipuolista ja osaavaa henkilöstöä ja erilaisista taustoista lähtöisin olevaa henkilöstöä, Hannu Tulensalo tuumaa.

Hakutapaa pilotoidaan aluksi nuorisoasiainkeskuksen projektipäällikön valinnassa. Myöhemmin kaupunki saattaa laajentaa hakutapaa myös muihin yksiköihinsä.

Lue seuraavaksi